Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jejku jak ja kocham ten stan kiedy bułeczki drożdżowe robić mam. Pokochałam pieczenie słodkich bułeczek od czasu kiedy pierwsze wyszły mi pierwsze jakie piekłam
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 182
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4396
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11952
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6806
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5602
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 182
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4396
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11952
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6806
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5602
Składniki
Na początek przygotować rozczyn drożdżowy, do kubka przełożyć drożdże wsypać na nie po łyżeczce cukru oraz mąki i zalać ciepłą przegotowaną wodą ( nie gorącą ). Całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Następnym krokiem jest przygotowanie ciasta do miski wsypać mąkę oraz cukier, wbić całe jajka wlać dowolny ulubiony aromat , dodać śmietanę o temperaturze pokojowej oraz wlać wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Dokładnie wyrobić ciasto do połączenia się wszystkich składników ze sobą następnie wlać roztopione letnie masło i wyrabiać tak długo aż ciasto wchłonie całe dodane masło odstawić na dziesięć minut aby ciasto odpoczęło
W czasie gdy ciasto odpoczywa przygotować farsz do bułeczek a mianowicie przygotować kisiel, następnie czarną porzeczkę w cukrze oddzielić przez sitko sok od owoców i owoc przełożyć do salaterki wsypać suchy kisiel i dokładnie wymieszać
Gdy ciasto już odpoczęło i mamy przygotowane owoce wtedy odrywać dowolny kawałek elastycznego mięciutkiego ciasta rozciągnąć go za pomocą rąk nakładać po łyżeczce owoców z kisielem i sklejać zaczynając od środka po całości formując podłużne bułeczki
Na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć wszystkie przygotowane bułeczki oczywiście pozostawić między nimi odstępy. Następnie przygotować jedno jajko oraz jedną łyżkę mleka roztrzepać za pomocą widelca lub trzepaczki, posmarować przygotowane bułki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
Wyrośnięte bułki wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 25 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Upieczone bułeczki wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia, po ostygnięciu zdjąć z papieru do pieczenia i ułożyć jedną na drugiej na talerzu
Bułeczki wyszły bardzo smaczne i mięciutkie idealnie nadają się dla gości lub dla domowników do zimnego mleka czy gorącego kakao, zrobione w takiej formie bułeczki mogą być również z dodatkiem jagód i wtedy będą jagodzianki. Jeżeli ktoś lubi można polukrować