Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Hej hej właśnie jestem u przyjaciółki w Słupsku bardzo zapragnęła abym upiekła jej moje słynne bułki drożdżowe
Pyszne rogaliki serowe z nadzieniem z dżemu wiśniowego , idealne do popołudni...
Odsłon: 190
Bardzo smaczne i delikatne bułki, idealne na poranne śniadanie. Polecam :)
Odsłon: 60
Nie ma lepszego dodatku do wielkanocnych jajek od domowego, własnoręcznie zro...
Odsłon: 230
Mamy wiosnę ,już oficjalnie,a więc sezon na Jeszcze więcej sałatek uważam za...
Odsłon: 268
Pyszne rogaliki serowe z nadzieniem z dżemu wiśniowego , idealne do popołudni...
Odsłon: 190
Bardzo smaczne i delikatne bułki, idealne na poranne śniadanie. Polecam :)
Odsłon: 60
Nie ma lepszego dodatku do wielkanocnych jajek od domowego, własnoręcznie zro...
Odsłon: 230
Mamy wiosnę ,już oficjalnie,a więc sezon na Jeszcze więcej sałatek uważam za...
Odsłon: 268
Składniki
Do miski wsypać mąkę przez środek zrobić dołek i wsypać w niego suszone drożdże na drożdże wsypać łyżeczkę cukru i mąki, zalać ciepłą wodą, po bokach mąki wsypać cukier, dodać całe jajko oraz śmietanę. Tak przygotowane pozostawić na chwilę pod ściereczką aby drożdże zaczęły pracować
Gdy już jest widoczna gołym okiem praca drożdży wtedy całość wyrobić za pomocą rąk na jednolitą gładką masę do czasu aż ciasto zacznie odklejać się od brzegów miski. Po tym czasie łyżkę masła roztopić i schłodzić aby nie było gorące, dodać do ciasta i wyrabiać do momentu aż całe dodane masło wchłonie się w ciasto i będzie jednolite i gładkie
Z przygotowanego ciasta odrywać małe kawałki ciasta rozpłaszczyć go w dłoniach, na to położyć solidną łyżeczkę dżemu swojskiego malinowego lub kto jaki ma ochotę i posklejać w formie pierogów aby dżem nie wyciekł. Następnie uformować ładą okrąglutką bułeczkę
Uformowane bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem posypać delikatnie czarnuszką i pozostawić na chwilę aby podrosły, Następnie piekarnik rozgrzać ustawiając temperaturę na 180 stopni i piec 25 - 30 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia bułeczek, po upieczeniu pozostawić na blaszce do całkowitego ostygnięcia
Bułeczki wyszły tak smaczne i pulchne że rozpływały się w ustach a swojski kwaskowaty smak dżemu malinowego świetnie skomponował się ze słodkimi bułeczkami. Takie słodkości nadadzą się z pyszną kawą jak również z gorącym mlekiem lub kakao kto jak lubi. Jeśli zechcecie skorzystacie z tego przepisu a ja zapewniam że na pewno się nie zawiedziecie zatem polecam gorąco
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Bułki pszenne, śniadaniowe.
Pieczywo
Chałka wegańska
Pieczywo
Chleb drożdżowy na coli
Pieczywo
Babeczki pełnoziarniste z białą kiełbasą z nutą chrzanową
Bułki pszenne, śniadaniowe.
Bardzo smaczne i delikatne bułki, idealne na poranne śniadanie. Polecam :)
Odsłon: 60
Chałka wegańska
Przepis na moje chałki weganom w szczególności dedykuję, ale każdego ich smak...
Odsłon: 104