Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Hej hej właśnie jestem u przyjaciółki w Słupsku bardzo zapragnęła abym upiekła jej moje słynne bułki drożdżowe
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 199
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 892
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1817
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3456
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 27300
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 199
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 892
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1817
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3456
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 27300
Składniki
Do miski wsypać mąkę przez środek zrobić dołek i wsypać w niego suszone drożdże na drożdże wsypać łyżeczkę cukru i mąki, zalać ciepłą wodą, po bokach mąki wsypać cukier, dodać całe jajko oraz śmietanę. Tak przygotowane pozostawić na chwilę pod ściereczką aby drożdże zaczęły pracować
Gdy już jest widoczna gołym okiem praca drożdży wtedy całość wyrobić za pomocą rąk na jednolitą gładką masę do czasu aż ciasto zacznie odklejać się od brzegów miski. Po tym czasie łyżkę masła roztopić i schłodzić aby nie było gorące, dodać do ciasta i wyrabiać do momentu aż całe dodane masło wchłonie się w ciasto i będzie jednolite i gładkie
Z przygotowanego ciasta odrywać małe kawałki ciasta rozpłaszczyć go w dłoniach, na to położyć solidną łyżeczkę dżemu swojskiego malinowego lub kto jaki ma ochotę i posklejać w formie pierogów aby dżem nie wyciekł. Następnie uformować ładą okrąglutką bułeczkę
Uformowane bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem posypać delikatnie czarnuszką i pozostawić na chwilę aby podrosły, Następnie piekarnik rozgrzać ustawiając temperaturę na 180 stopni i piec 25 - 30 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia bułeczek, po upieczeniu pozostawić na blaszce do całkowitego ostygnięcia
Bułeczki wyszły tak smaczne i pulchne że rozpływały się w ustach a swojski kwaskowaty smak dżemu malinowego świetnie skomponował się ze słodkimi bułeczkami. Takie słodkości nadadzą się z pyszną kawą jak również z gorącym mlekiem lub kakao kto jak lubi. Jeśli zechcecie skorzystacie z tego przepisu a ja zapewniam że na pewno się nie zawiedziecie zatem polecam gorąco