Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smaczne,chrupiące, cudnie pachną.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3835
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 632
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3832
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 399
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 758
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3835
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 632
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3832
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 399
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 758
Składniki
Z drożdży , cukru,1/2 szkl mąki i 1/2 szkl.wody zrobić rozczyn. Odstawić aż ruszy. Pszenicę zemleć w młynku na drugą mąkę, również zemleć kminek.
Gdy rozczyn zacznie bąbelkować przelać go do miski, dodać ,pozostałą mąkę ,drożdże , wodę ,sol, kminek i wyrabiać aż będzie odchodzić od ręki.
Pod koniec wyrabiania dodać olej i jeszcze wyrabiać. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przykryć lnianą serwetą .
Gdy podwoi swoją objętość , nabierać łyżką kawałki ciasta, formować bułeczki . Układać na wysmarowanej blaszce. Naciąć ostrym nożem wierzch bułki. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać nasionkami.
Piec w nagrzanym piekarniku w temp 210*C przez 15-20 min.