Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki na greckim jogurcie kokosowym z kokosem i orzechami.
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 35
Polecam.
Odsłon: 917
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 232
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 99
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 35
Polecam.
Odsłon: 917
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 232
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 99
Składniki
Wychodzi około 20 bułek. Rodzynki zalać gorącą wodą na 10-15 minut i odcedzić. Ciasto. Jogurt o temperaturze pokojowej. Masło rozpuścić i przestudzić. Rozkruszone drożdże zalać połową ciepłego mleka, wsypać łyżeczkę cukru i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, wlać wyrośnięte drożdże z mlekiem. Pozostałe lekko ciepłe mleko wymieszać z jogurtem i przelać do miski z mąką. Dodać jajka roztrzepane z resztą cukru. Następnie dolewamy masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie jednolite,elastyczne i gładkie. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (zajmie to około 1 godzinę). Nadzienie. Orzechy posiekać wymieszać z wiórkami, rodzynkami i jogurtem. Powstanie nam dość gęsta kruszonka.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą wałkować w prostokąt grubości ok. 1/2 cm. Równomiernie rozłożyć nadzienie. Wzdłuż krótszego boku wycinać 3 cm paski i lekko zwijać je w rulony. Każdą bułkę lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze z papierem.
Uformowane bułki przykryć i odstawić do podrośnięcia. Piec w 190 C 16-21 minut.