Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki na greckim jogurcie kokosowym z kokosem i orzechami.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 20013
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9530
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2090
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4093
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 707
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 360
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 20013
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9530
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2090
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4093
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 707
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 360
Składniki
Wychodzi około 20 bułek. Rodzynki zalać gorącą wodą na 10-15 minut i odcedzić. Ciasto. Jogurt o temperaturze pokojowej. Masło rozpuścić i przestudzić. Rozkruszone drożdże zalać połową ciepłego mleka, wsypać łyżeczkę cukru i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, wlać wyrośnięte drożdże z mlekiem. Pozostałe lekko ciepłe mleko wymieszać z jogurtem i przelać do miski z mąką. Dodać jajka roztrzepane z resztą cukru. Następnie dolewamy masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie jednolite,elastyczne i gładkie. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (zajmie to około 1 godzinę). Nadzienie. Orzechy posiekać wymieszać z wiórkami, rodzynkami i jogurtem. Powstanie nam dość gęsta kruszonka.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą wałkować w prostokąt grubości ok. 1/2 cm. Równomiernie rozłożyć nadzienie. Wzdłuż krótszego boku wycinać 3 cm paski i lekko zwijać je w rulony. Każdą bułkę lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze z papierem.
Uformowane bułki przykryć i odstawić do podrośnięcia. Piec w 190 C 16-21 minut.