Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe pieczywo jest zdrowe i bez różnych chemicznych paskudztw, a przy tym wbrew pozorom proste do wykonania. Tym razem proponuję pyszne bułeczki mleczno-jogurtowe, chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku, zróbcie i przekonajcie się sami :-)
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9531
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 5927
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 2614
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9531
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 5927
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 2614
Składniki
Do naczynia wlewamy mleko, dodajemy drożdże i cukier i robimy zaczyn. Odstawiamy na ok. 10-15 minut. Do miski wsypać mąkę i dodać pozostałe składniki oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy elastyczne ciasto, miskę przykrywamy folią lub ręcznikiem i odstawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie ciasto dzielimy na 8 części, z każdej robimy wałeczek, który zwijamy w ślimak, końcówkę wciskamy do środka. Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bułki przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami. Pieczemy ok. 20 minut do zrumienienia. SMACZNEGO!!!