Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe pieczywo jest zdrowe i bez różnych chemicznych paskudztw, a przy tym wbrew pozorom proste do wykonania. Tym razem proponuję pyszne bułeczki mleczno-jogurtowe, chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku, zróbcie i przekonajcie się sami :-)
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 349
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 59
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 154
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 108
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 349
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 59
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 154
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 108
Składniki
Do naczynia wlewamy mleko, dodajemy drożdże i cukier i robimy zaczyn. Odstawiamy na ok. 10-15 minut. Do miski wsypać mąkę i dodać pozostałe składniki oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy elastyczne ciasto, miskę przykrywamy folią lub ręcznikiem i odstawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie ciasto dzielimy na 8 części, z każdej robimy wałeczek, który zwijamy w ślimak, końcówkę wciskamy do środka. Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bułki przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami. Pieczemy ok. 20 minut do zrumienienia. SMACZNEGO!!!