Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na domowe bułki na burgery, oraz pomysł na świetną kolację. Burger z gotowanym burakiem.
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 714
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 433
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13335
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 616
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 714
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 433
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13335
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 616
Składniki
Bułki: Drożdże wsyp do 1/2 szklanki ciepłego mleka. Dodaj 1 łyżeczkę mąki i cukru. Całość dokładnie wymieszaj widelcem i odstaw na bok na 10 min. Do osobnej miski daj mąkę oraz sól. Dodaj do mąki odstany zaczyn i wymieszaj. 1 jajko wymieszaj z 1 szkl. letniego mleka i dodaj do mąki. Wyrabiaj ciasto mniej więcej przez 10-15 min. aż będzie sprężyste i lekko będzie odchodzić od ręki. Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie dosyp nieco mąki (około 1 -2 łyżek). Z ciasta uformuj kulę i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce pod przykryciem.
Bułki c.d. Ugotowanego buraka zetrzyj na tarce z dużymi oczkami i wymieszaj dokładnie z mięsem wołowym. Z masy uformuj 8 kotletów i smaż na patelni z odrobiną oleju. Czas smażenia zależy od twoich preferencji. Mięso zawsze będzie lekko różowe ze względu na buraka w środku.
Burgery: Ugotowanego buraka zetrzyj na tarce z dużymi oczkami i wymieszaj dokładnie z mięsem wołowym. Z masy uformuj 8 kotletów i smaż na patelni z odrobiną oleju. Czas smażenia zależy od twoich preferencji. Mięso zawsze będzie lekko różowe ze względu na buraka w środku.
Bułkę przekrój wzdłuż i na dół burgera połóż liść sałatym następnie mięso, na wierzch plasterek sera typu chedar. Na ser pomidor, plasterek cebuli i ogórka. Posmaruj z wierzchu majonezem. Górę bułki posmaruj ketchupem od spodu. Nałóż wierzch bułki na burgera.