Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące, ciepłe bułki maślane upieczone z trzech rodzajów mąki na drożdżach i zakwasie żytnim z dodatkiem maślanki.
misa do wyrabiania ciasta
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 12886
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1331
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 39511
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 12886
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1331
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 39511
Składniki
Wszystkie składniki umieszczamy w większej misce i dokładnie wyrabiamy. Po wstępnym wyrobieniu wyjmujemy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i gnieciemy dalej ciacho formułując kulkę. Tak ugniecione ciasto wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy i odstawiamy na minimum 30 minut żeby ciasto dojrzało, powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie przebijamy ciacho, wyjmujemy z miski na stolnicę i ugniatamy ponownie w kulkę. Ciasto dzielimy na 9 części z których formujemy bułki i odstawiamy na 40 - 50 max minut. Wyrośnięte bułki nacinamy nożem według swego upodobania. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza z termo obiegiem z parą 25 minut. Upieczone bułki studzimy na kratce. Smacznego !!!