Chrupiące, ciepłe bułki maślane upieczone z trzech rodzajów mąki na drożdżach i zakwasie żytnim z dodatkiem maślanki.
Bułki na maślance.
Składniki
- mąka chlebowa pszenna Typ 750 - 600 g
- mąka żytnia razowa Typ 2000 - 50 g
- zakwas żytni 50 g
- mąka żytnia Typ 720 - 100 g
- świeże drożdże 40 g
- sól 1 łyżka
- maślanka 600 ml
Składniki
- mąka chlebowa pszenna Typ 750 - 600 g
- mąka żytnia razowa Typ 2000 - 50 g
- zakwas żytni 50 g
- mąka żytnia Typ 720 - 100 g
- świeże drożdże 40 g
- sól 1 łyżka
- maślanka 600 ml

Potrzebne przybory kuchenne
misa do wyrabiania ciasta
Etapy przygotowania
Wszystkie składniki umieszczamy w większej misce i dokładnie wyrabiamy. Po wstępnym wyrobieniu wyjmujemy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i gnieciemy dalej ciacho formułując kulkę. Tak ugniecione ciasto wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy i odstawiamy na minimum 30 minut żeby ciasto dojrzało, powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie przebijamy ciacho, wyjmujemy z miski na stolnicę i ugniatamy ponownie w kulkę. Ciasto dzielimy na 9 części z których formujemy bułki i odstawiamy na 40 - 50 max minut. Wyrośnięte bułki nacinamy nożem według swego upodobania. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza z termo obiegiem z parą 25 minut. Upieczone bułki studzimy na kratce. Smacznego !!!

Przepis w Waszym wykonaniu (8)


Komentarze do przepisu (7)
Ostatnio komentowane przepisy

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 292

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 106

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 74
Ostatnio komentowane przepisy

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 292

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 106

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 74



Składniki
- mąka chlebowa pszenna Typ 750 - 600 g
- mąka żytnia razowa Typ 2000 - 50 g
- zakwas żytni 50 g
- mąka żytnia Typ 720 - 100 g
- świeże drożdże 40 g
- sól 1 łyżka
- maślanka 600 ml
Wszystkie składniki umieszczamy w większej misce i dokładnie wyrabiamy. Po wstępnym wyrobieniu wyjmujemy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i gnieciemy dalej ciacho formułując kulkę. Tak ugniecione ciasto wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy i odstawiamy na minimum 30 minut żeby ciasto dojrzało, powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie przebijamy ciacho, wyjmujemy z miski na stolnicę i ugniatamy ponownie w kulkę. Ciasto dzielimy na 9 części z których formujemy bułki i odstawiamy na 40 - 50 max minut. Wyrośnięte bułki nacinamy nożem według swego upodobania. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza z termo obiegiem z parą 25 minut. Upieczone bułki studzimy na kratce. Smacznego !!!
Dobry przepis!
Oj raniutko takie ciepłe ,pyszne bułeczki to radość dla podniebienia.;)
mąka chlebowa 750, tzn jaka? pszenna czy zytnia?
Super sprawa zwłaszcza rano gdy są ciepłe prosto z pieca. Gratuluję
Domowe, zawsze najlepsze.