Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzieci będą zachwycone, z tymi bułkami zjedzą wszystko , rybę, twaróg, sałatki itp. Smakowite wytrawne ciasto drożdżowe w formie krokodyla, rekina czy ryby.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2423
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4576
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1670
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 515
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2423
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4576
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1670
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 515
Składniki
Przesianą mąkę wymieszać z wszystkimi ziołami i przyprawami. Zrobić dołeczek,dodać pokruszone drożdże, posypać szczyptą cukru. Mleko lekko podgrzać, wlać do mąki, dodać żółtka, olej i dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Potem ciasto podzielić na 4 do 6 kawałków, w zależności jak wielkie chcemy zrobić zwierzaczki. Z ciasta formujemy walec, jeden koniec lekko spłaszczamy na głowę, drugi lekko wyciągamy na ogon. W głowie nożyczkami robimy nacięcie na paszczo- szczękę, wkładamy tam ziarenka ryżu, lub mały ryż preparowany, to będę zęby. U szczytu głowy wbijamy ziarenka pieprzu, to oczy. Tułów z ogonem nacinamy nożyczkami. Zostawiamy jeszcze do lekkiego wyrośnięcia, potem smarujemy żółtkiem roztrzepanym z szczyptą soli. Wierzch posypujemy zmielonym siemieniem lnianym z odrobiną suszonego tymianku. Pieczemy w 180-170 C ok. 20 minut.