Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzieci będą zachwycone, z tymi bułkami zjedzą wszystko , rybę, twaróg, sałatki itp. Smakowite wytrawne ciasto drożdżowe w formie krokodyla, rekina czy ryby.
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 276
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21600
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 276
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21600
Składniki
Przesianą mąkę wymieszać z wszystkimi ziołami i przyprawami. Zrobić dołeczek,dodać pokruszone drożdże, posypać szczyptą cukru. Mleko lekko podgrzać, wlać do mąki, dodać żółtka, olej i dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Potem ciasto podzielić na 4 do 6 kawałków, w zależności jak wielkie chcemy zrobić zwierzaczki. Z ciasta formujemy walec, jeden koniec lekko spłaszczamy na głowę, drugi lekko wyciągamy na ogon. W głowie nożyczkami robimy nacięcie na paszczo- szczękę, wkładamy tam ziarenka ryżu, lub mały ryż preparowany, to będę zęby. U szczytu głowy wbijamy ziarenka pieprzu, to oczy. Tułów z ogonem nacinamy nożyczkami. Zostawiamy jeszcze do lekkiego wyrośnięcia, potem smarujemy żółtkiem roztrzepanym z szczyptą soli. Wierzch posypujemy zmielonym siemieniem lnianym z odrobiną suszonego tymianku. Pieczemy w 180-170 C ok. 20 minut.