Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzieci będą zachwycone, z tymi bułkami zjedzą wszystko , rybę, twaróg, sałatki itp. Smakowite wytrawne ciasto drożdżowe w formie krokodyla, rekina czy ryby.
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4611
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4070
Białkowy chlebek proteinowy to wypiek, który łączy znakomity smak i wartości...
Odsłon: 21
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4611
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4070
Białkowy chlebek proteinowy to wypiek, który łączy znakomity smak i wartości...
Odsłon: 21
Składniki
Przesianą mąkę wymieszać z wszystkimi ziołami i przyprawami. Zrobić dołeczek,dodać pokruszone drożdże, posypać szczyptą cukru. Mleko lekko podgrzać, wlać do mąki, dodać żółtka, olej i dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Potem ciasto podzielić na 4 do 6 kawałków, w zależności jak wielkie chcemy zrobić zwierzaczki. Z ciasta formujemy walec, jeden koniec lekko spłaszczamy na głowę, drugi lekko wyciągamy na ogon. W głowie nożyczkami robimy nacięcie na paszczo- szczękę, wkładamy tam ziarenka ryżu, lub mały ryż preparowany, to będę zęby. U szczytu głowy wbijamy ziarenka pieprzu, to oczy. Tułów z ogonem nacinamy nożyczkami. Zostawiamy jeszcze do lekkiego wyrośnięcia, potem smarujemy żółtkiem roztrzepanym z szczyptą soli. Wierzch posypujemy zmielonym siemieniem lnianym z odrobiną suszonego tymianku. Pieczemy w 180-170 C ok. 20 minut.