Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułki nocne do genialny patent na świeże pieczywo o poranku. Wystarczy zagnieść ciasto i wstawić je na noc do lodówki, a na drugi dzień uformować bułeczki, przełożyć je na blachę i upiec. Z podanego przepisu powinniście otrzymać około 10 zgrabnych bułeczek.
Babeczki marchewkowe to prawdziwa uczta dla miłośników wilgotnych i aromatycz...
Odsłon: 224
Szybka i smaczna sałatka idealna do obiadu, pracy czy jako dodatek do kolacji.
Odsłon: 154
Przepyszne śniadanie mojego dzieciństwa. Dziś na życzenie córki która przyjec...
Odsłon: 561
Babeczki marchewkowe to prawdziwa uczta dla miłośników wilgotnych i aromatycz...
Odsłon: 224
Szybka i smaczna sałatka idealna do obiadu, pracy czy jako dodatek do kolacji.
Odsłon: 154
Przepyszne śniadanie mojego dzieciństwa. Dziś na życzenie córki która przyjec...
Odsłon: 561
Składniki
Do miski wkrusz świeże drożdże. Zasyp je cukrem i zalej ciepłym mlekiem. Składniki wymieszaj. Zaczyn odstaw do wyrośnięcia.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj skrobię ziemniaczaną, sól i ciepłą wodę. Składniki wymieszaj. Następnie dodaj wyrośnięty zaczyn. Ciasto zacznij wyrabiać dłońmi. W trakcie wyrabiania do ciasta dodaj olej. Ciasto drożdżowe na nocne bułeczki wyrabiaj do momentu, kiedy zacznie całkowicie odchodzić od dłoni i miski.
Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i wstaw na całą noc do lodówki.
Na drugi dzień wyciągnij miskę z lodówki, zdejmij folię i przełóż ciasto na blat oprószony mąką. Ciasto krótko wyrabiaj dłońmi. Uformuj równej wielkości bułeczki.
Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Blachę piekarnika wyściel papierem do pieczenia. Przełóż na nią bułeczki i przykryj ściereczką. Odstaw na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Do miseczki wbij jajko. Rozkłóć je widelcem. Rozbełtanym jajkiem posmaruj bułeczki. Oprósz je ziarnami sezamu.
Bułki nocne piecz przez około 20-25 minut (do zrumienienia).