Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, rumiane bułeczki pszenne, idealne do porannego posiłku jakim jest śniadanie.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10692
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 915
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9132
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10692
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 915
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9132
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Drożdże kruszymy, dodajemy cukier, łyżkę mąki i troszkę ciepłego mleka, mieszamy i czekamy aż wyrosną. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięte drożdże, olej, sól i ciepłe mleko. Wszystkie składniki wyrabiamy na elastyczne miękkie ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut (musi podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy i dzielimy na 9 równych kawałków, u mnie było to 125 g każdy. Z każdego kawałka ciasta formujemy bułkę i uformowane bułki układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ułożone bułki przykrywamy i odstawiamy na 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni Celsjusza, bułeczki posypujemy mąką i lekko nacinamy każdą żyletką. Tak przygotowane bułki wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone bułki studzimy na kratce. Smacznego!!!