Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, rumiane bułeczki pszenne, idealne do porannego posiłku jakim jest śniadanie.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15719
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1472
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12653
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15719
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1472
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12653
Składniki
Drożdże kruszymy, dodajemy cukier, łyżkę mąki i troszkę ciepłego mleka, mieszamy i czekamy aż wyrosną. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięte drożdże, olej, sól i ciepłe mleko. Wszystkie składniki wyrabiamy na elastyczne miękkie ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut (musi podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy i dzielimy na 9 równych kawałków, u mnie było to 125 g każdy. Z każdego kawałka ciasta formujemy bułkę i uformowane bułki układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ułożone bułki przykrywamy i odstawiamy na 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni Celsjusza, bułeczki posypujemy mąką i lekko nacinamy każdą żyletką. Tak przygotowane bułki wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone bułki studzimy na kratce. Smacznego!!!