Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejne bułeczki śniadaniowe. Mięciutkie i puszyste.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 162
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4364
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11854
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6763
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5579
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 162
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4364
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11854
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6763
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5579
Składniki
Mieszamy mąkę z solą a następnie wcieramy w nią masło. W miseczce rozcieramy drożdże z cukrem i kilkoma łyżkami zimnego mleka - wlewamy do mąki. Wyrabiamy dodając resztę mleka i na sam koniec jajko. Odstawiamy na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia ( UWAGA - ciasto musi podwoić objętość, jeżeli przez te 1,5 h nie zrobi tego, zostawiamy na dłużej). Z ciasta lepimy bułki ( mi wyszło 10 szt). Ciasto jest dość klejące, ale smarując ręce delikatnie oliwą, łatwo można uformować bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i smarujemy żółtkiem rozprowadzonym 1 łyżką mleka. Pierwsze 5 minut pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, i pieczemy jeszcze ok 10 minut. Bułeczki są mięciutkie i pachnące.