Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejne bułeczki śniadaniowe. Mięciutkie i puszyste.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112932
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 258
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 553
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 480
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 853
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112932
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 258
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 553
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 480
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 853
Składniki
Mieszamy mąkę z solą a następnie wcieramy w nią masło. W miseczce rozcieramy drożdże z cukrem i kilkoma łyżkami zimnego mleka - wlewamy do mąki. Wyrabiamy dodając resztę mleka i na sam koniec jajko. Odstawiamy na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia ( UWAGA - ciasto musi podwoić objętość, jeżeli przez te 1,5 h nie zrobi tego, zostawiamy na dłużej). Z ciasta lepimy bułki ( mi wyszło 10 szt). Ciasto jest dość klejące, ale smarując ręce delikatnie oliwą, łatwo można uformować bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i smarujemy żółtkiem rozprowadzonym 1 łyżką mleka. Pierwsze 5 minut pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, i pieczemy jeszcze ok 10 minut. Bułeczki są mięciutkie i pachnące.