Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejne bułeczki śniadaniowe. Mięciutkie i puszyste.
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 23
Szybkie i łatwe ciasto z mikrofali idealne kiedy masz ochotę na coś słodkiego.
Odsłon: 61653
Polecam.
Odsłon: 71
Zupa na rosole z niedzieli to idealna propozycja na pożywne i pyszne danie, k...
Odsłon: 1012
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 23
Szybkie i łatwe ciasto z mikrofali idealne kiedy masz ochotę na coś słodkiego.
Odsłon: 61653
Polecam.
Odsłon: 71
Zupa na rosole z niedzieli to idealna propozycja na pożywne i pyszne danie, k...
Odsłon: 1012
Składniki
Mieszamy mąkę z solą a następnie wcieramy w nią masło. W miseczce rozcieramy drożdże z cukrem i kilkoma łyżkami zimnego mleka - wlewamy do mąki. Wyrabiamy dodając resztę mleka i na sam koniec jajko. Odstawiamy na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia ( UWAGA - ciasto musi podwoić objętość, jeżeli przez te 1,5 h nie zrobi tego, zostawiamy na dłużej). Z ciasta lepimy bułki ( mi wyszło 10 szt). Ciasto jest dość klejące, ale smarując ręce delikatnie oliwą, łatwo można uformować bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i smarujemy żółtkiem rozprowadzonym 1 łyżką mleka. Pierwsze 5 minut pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, i pieczemy jeszcze ok 10 minut. Bułeczki są mięciutkie i pachnące.