Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne bułki, nadziewane wiśniami z nalewki. Przepis jest na 15 bułek.
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 84
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31244
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 402
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 84
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31244
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 402
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski w której będziemy wyrabiać ciasto. Do przesianej mąki dodajemy 5 łyżek oleju, 1 łyżkę soli i rozrobione w szklance ciepłego mleka drożdże, oraz pozostałe 2 szklanki mleka. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. W między czasie wykładamy blachę papierem do pieczenia. Po godzinie ponownie wyrabiamy ciasto podsypując go mąką, do momentu gdy ciasto nie będzie się kleić do rąk. Formujemy bułeczki, nakładamy do każdej po 7 wisienek, zlepiamy i układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 40-45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie bułeczki smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem. Nagrzewamy piekarnik z termo obiegiem do 200 stopni Celsjusza. Wkładamy blachę z bułeczkami i pieczemy 20 minut. Upieczone bułeczki studzimy na kratce. Smacznego !!!