A może chcecie pomysł oraz przepis na nowe bułki nie tylko na śniadanie, jeśli was zaciekawił zapraszam poniżej po zapoznanie się z przepisem
Bułki pszenne z mąką ziemniaczaną
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżki do podsypania,
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 płaska łyżka soli drobnej,
- 1 opakowanie drożdży suszonych 7 g,
- 50 g masła prawdziwego,
- 1,5 szklanki ciepłej wody
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżki do podsypania,
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 płaska łyżka soli drobnej,
- 1 opakowanie drożdży suszonych 7 g,
- 50 g masła prawdziwego,
- 1,5 szklanki ciepłej wody

Etapy przygotowania
Do miski dodać wszystkie składniki oraz roztopione masło i wyrobić ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem, w trakcie wyrabiania wsypać mąkę i wyrabiać aż przestanie ciasto kleić się do rąk. Przygotowane odstawić na godzinę aby urosło

Z wyrośniętego już ciasta formować zgrabne bułeczki urwanym sklejać do dołu

Uformowane bułki spryskać wodą ponacinać i można posypać dowolnymi nasionami, pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wstawić do nagrzanego na 170 stopni piekarnika i piec 20 minut. Po wyznaczonym czasie ustawić na 200 stopni i piec kolejne 15 minut , po upieczeniu studzić na kratce

Swojskie bułeczki można podać z samym masłem lub dowolną wędliną

Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 165
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 165



Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżki do podsypania,
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 płaska łyżka soli drobnej,
- 1 opakowanie drożdży suszonych 7 g,
- 50 g masła prawdziwego,
- 1,5 szklanki ciepłej wody
Do miski dodać wszystkie składniki oraz roztopione masło i wyrobić ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem, w trakcie wyrabiania wsypać mąkę i wyrabiać aż przestanie ciasto kleić się do rąk. Przygotowane odstawić na godzinę aby urosło
Z wyrośniętego już ciasta formować zgrabne bułeczki urwanym sklejać do dołu
Uformowane bułki spryskać wodą ponacinać i można posypać dowolnymi nasionami, pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wstawić do nagrzanego na 170 stopni piekarnika i piec 20 minut. Po wyznaczonym czasie ustawić na 200 stopni i piec kolejne 15 minut , po upieczeniu studzić na kratce
Swojskie bułeczki można podać z samym masłem lub dowolną wędliną
Do masełka rewelacja:)
Bardzo lubię swojskie wypieki, gratuluję i zapraszam do zapoznania z moja propozycją https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-moja-poranna-bulka,1914419,bobby.html
Pyszotka:)