Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pszenno-razowe bułeczki z ziarnami słonecznika idealne na śniadanie w domu lub do pracy ;)
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2281
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4372
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1293
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 272
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2281
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4372
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1293
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 272
Składniki
Drożdże skruszyć, zasypać cukrem i pozostawić do rozpuszczenia. Następnie dodać 3 łyżki mąki pszennej i tyle ciepłej wody by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odczekać kwadrans. W tym czasie na patelni uprażyć słonecznik, ostudzić. W tym czasie na patelni uprażyć słonecznik, ostudzić. Na końcu dodać uprażony słonecznik i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 75 min.
Wyrośnięte ciasto podzielić na równe części (u mnie 10 szt). Uformować bułeczki, mocno spłaszczyć i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić na ok. 20 min. Napuszone bułeczki smarujemy jajem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy słonecznikiem.Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez ok. 15-20 min. Smacznego!