Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pszenno-razowe bułeczki z ziarnami słonecznika idealne na śniadanie w domu lub do pracy ;)
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10522
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3178
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2276
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10522
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3178
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2276
Składniki
Drożdże skruszyć, zasypać cukrem i pozostawić do rozpuszczenia. Następnie dodać 3 łyżki mąki pszennej i tyle ciepłej wody by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odczekać kwadrans. W tym czasie na patelni uprażyć słonecznik, ostudzić. W tym czasie na patelni uprażyć słonecznik, ostudzić. Na końcu dodać uprażony słonecznik i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 75 min.
Wyrośnięte ciasto podzielić na równe części (u mnie 10 szt). Uformować bułeczki, mocno spłaszczyć i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić na ok. 20 min. Napuszone bułeczki smarujemy jajem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy słonecznikiem.Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez ok. 15-20 min. Smacznego!