Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pszenno-razowe bułeczki z ziarnami słonecznika idealne na śniadanie w domu lub do pracy ;)
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 150
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 342
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1462
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 2686
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 26010
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 150
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 342
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1462
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 2686
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 26010
Składniki
Drożdże skruszyć, zasypać cukrem i pozostawić do rozpuszczenia. Następnie dodać 3 łyżki mąki pszennej i tyle ciepłej wody by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odczekać kwadrans. W tym czasie na patelni uprażyć słonecznik, ostudzić. W tym czasie na patelni uprażyć słonecznik, ostudzić. Na końcu dodać uprażony słonecznik i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 75 min.
Wyrośnięte ciasto podzielić na równe części (u mnie 10 szt). Uformować bułeczki, mocno spłaszczyć i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić na ok. 20 min. Napuszone bułeczki smarujemy jajem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy słonecznikiem.Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez ok. 15-20 min. Smacznego!