Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj pieczywo bułka wrocławska, pyszna, puszysta w środku a z zewnątrz o chrupiącej skórce. Polecam
        miska, robot kuchenny, ścierka, łyżka, szklanka, blaszka, papier do pieczenia,
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35900
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1268
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1779
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35900
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1268
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1779
        
        
                Składniki
Do niewielkiej miseczki włożyć pokruszone drożdże , posypać cukrem. Gdy drożdże staną się płynne dodać mąkę (1 łyżkę ) oraz 2 - 3 łyżki ciepłego mleka. Zakryć i odłożyć do wyrośnięcia aż drożdże zaczną pracować. Do gotowych wyrośniętych - pracujących już drożdży dodać pozostałe składniki i wyrabiać początku na wolnych obrotach robota , następnie na najwyższych obrotach robota. Wyrobione ciasto zakryć folią spożywczą i odłożyć do wyrośnięcia. ( tak około 1 - 1,5 godziny ). Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze chwilę wyrabiać ręcznie, ciasto podzielić na dwie części i uformować 2 podłużne bułki. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zakryć jeszcze ścierką na 15 minut. Po tym czasie bułki ponacinać nożem robiąc delikatne wgłębienia i posmarować rozbełtanym białkiem lub letnią wodą wymieszaną z cukrem. Bułki piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni około 10, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec 20 - 25 minut. Po wyjęciu wystudzić na kratce. Smacznego
Ciasto po wyrośnięciu.
Bułki gotowe do spożycia. Smacznego