Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj pieczywo bułka wrocławska, pyszna, puszysta w środku a z zewnątrz o chrupiącej skórce. Polecam
miska, robot kuchenny, ścierka, łyżka, szklanka, blaszka, papier do pieczenia,
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1747
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2256
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 56
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 138
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1376
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1747
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2256
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 56
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 138
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1376
Składniki
Do niewielkiej miseczki włożyć pokruszone drożdże , posypać cukrem. Gdy drożdże staną się płynne dodać mąkę (1 łyżkę ) oraz 2 - 3 łyżki ciepłego mleka. Zakryć i odłożyć do wyrośnięcia aż drożdże zaczną pracować. Do gotowych wyrośniętych - pracujących już drożdży dodać pozostałe składniki i wyrabiać początku na wolnych obrotach robota , następnie na najwyższych obrotach robota. Wyrobione ciasto zakryć folią spożywczą i odłożyć do wyrośnięcia. ( tak około 1 - 1,5 godziny ). Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze chwilę wyrabiać ręcznie, ciasto podzielić na dwie części i uformować 2 podłużne bułki. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zakryć jeszcze ścierką na 15 minut. Po tym czasie bułki ponacinać nożem robiąc delikatne wgłębienia i posmarować rozbełtanym białkiem lub letnią wodą wymieszaną z cukrem. Bułki piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni około 10, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec 20 - 25 minut. Po wyjęciu wystudzić na kratce. Smacznego
Ciasto po wyrośnięciu.
Bułki gotowe do spożycia. Smacznego