Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne z chrupiącą skórką bułeczki. Z podanych składników wychodzi 15 pokaźnych bułek.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5363
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 231
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 833
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 950
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 158
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5363
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 231
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 833
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 950
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 158
Składniki
Składniki na zaczyn mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Do osobnego naczynia wsypujemy; 400 g mąki TYP 750 300 g mąki pszennej tortowej 300 ml ciepłej wody 100 ml oleju 1 i 1/2 łyżeczki soli
Wyrośnięty zaczyn po 15-20 minutach wylewamy do naczynia z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy około 10 minut. Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie wyjmujemy ciasto z naczynia. Wyrabiamy tym razem wyrabiałam około dwóch minut. Dzielimy na 15 kawałków. Formujemy bułki. Smarujemy żółtkiem i posypujemy czarnuszką. Piekłam w 170* 20 minut z termoobiegiem. Wyłączyłam piekarnik i trzymałam jeszcze 10 minut.