Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne, mięciutkie, aromatyczne bułeczki, pachnące swojskimi wypiekami. Doskonałe na drugie śniadanie na ciepło i na zimno.
Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu rogaliki. Rogaliki drożdżowe z nadzien...
Odsłon: 255
Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu rogaliki. Rogaliki drożdżowe z nadzien...
Odsłon: 255
Składniki
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić ciasto, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego dużą kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do czasu podwojenia objętości, około 1,5 godziny.
W międzyczasie obrać pieczarki i cebulę pokroić w plasterki i obsmażyć na patelni.
Mięso i warzywa z rosołu zmielić na maszynce. Zmieloną masę dodać do podsmażonych pieczarek i cebuli. Można dodać trochę koncentratu pomidorowego wymieszać całość i podsmażyć do wymieszania smaków.
Jak ciasto urośnie to krótko wyrobić je jeszcze raz, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować placek i układać farsz na placek. Lekko zawijamy całość tak by łączenia były spodzie bułki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i obsypujemy mąką. Przygotowane bułki kładziemy na blachę z papierem, przykrywamy ręczniczkiem kuchennym, odstawiamy na 20 – 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200 st C góra/dół przed włożeniem do piekarnika posmarować bułki jajkiem i posypać czarnuszką.
Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 20 minut. Po tym czasie wyjąć bułki, wystudzić na kratce. A teraz smacznego można podawać i jeść na ciepła lub na zimno.