Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułki w stylu włoskim, z suszonymi pomidorami, na świeżych drożdżach. Bułeczki wyszły pyszne. Mają chrupiącą skórkę i puszysty środek. Do tego suszone pomidory dodają charakteru i fajnego posmaku. Takie bułeczki idealnie nadają się do kanapek, lub nawet do zjedzenia na sucho bez żadnych dodatków.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11768
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11768
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Składniki
Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dosypałam do nich cukier oraz płaską łyżkę mąki. Zalałem je ciepłą wodą i dokładnie rozmieszałam, żeby nie było grudek. Zaczyn odstawiłam na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiałam do miski. Dodałam sól, jogurt i olej z pomidorów suszonych. Na koniec dodałam wyrośnięty zaczyn. Przy pomocy miksera z hakami zaczęłam wyrabiać ciasto. W międzyczasie odsączyłam z zalewy pomidory suszone i pokroiłam je w kosteczkę. Pokrojone suszone pomidory dodałam do ciasta. Dalej ciasto wyrabiałam już ręcznie. Gdy ładnie połączyło się z pomidorami, uformowałam je w kulę, włożyłam do miski i nakryłam bawełnianą ściereczką. Miskę odstawiłam na około godzinę, żeby ciasto wyrosło. Po tym czasie ciasto wyłożyłam na stolnicę podsypaną mąką. Podzieliłam je na sześć mniej więcej równych części. Każdą część skręciłam wokół siebie, tworząc taki świderek. Tak uformowane bułeczki przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykryłam je ściereczką i odstawiłam jeszcze na pół godziny do napuszenia. Piekarnik rozgrzałam do temp. 180 stopni i wstawiłam bułki. Piekłam je około 20 minut. Po upieczeniu wyjęłam bułki z piekarnika i przestudziłam na metalowej kratce. Najlepsze są takie jeszcze ciepłe, ale po wystygnięciu również pysznie smakują. Za sprawą pomidorów suszonych są bardziej wilgotne w środku i dłużej zachowują świeżość.