Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo bo oprócz walorów smakowych dochodzi jeszcze aromat rozchodzący się po całym mieszkaniu. Na radosne rozpoczęcie dnia polecam domowe bułeczki czosnkowo-ziołowe.
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2282
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1569
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 4441
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2282
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1569
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 4441
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, czosnek granulowany, zioła prowansalskie i suszone pomidory /przyprawa/. Na środku robimy dołek, do niego rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem i zalewamy połową ciepłego mleka. Odstawiamy na 20 min w ciepłe miejsce.
Gdy drożdże zaczną już pracować dodajemy resztę mleka, oliwę /ja wykorzystuję oliwę po suszonych pomidorach/ i jajko. Wszystkie składniki mieszamy najpierw łyżką a następnie zagniatamy rękoma i wyrabiamy do czasu aż przestanie się kleić do dłoni. Formujemy kulę, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30-40 min.
Wyrośnięte ciasto raz jeszcze zagniatamy. Następnie formujemy bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Wierzch bułek smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem /1 łyżka/ i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min by ciasto na nowo wyrosło. Blaszkę z bułkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210-220 stopni C i pieczemy ok. 20 min.