Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś szalejemy z ciastem drożdżowym. I tak na kolację powstała przepyszna chałka :). No mówię wam niebo w gębie.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10671
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9100
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10671
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9100
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Składniki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Z odrobiny ciepłego mleka, drożdży i 1 łyżki cukru zrobić zaczyn i zostawić do wyrośnięcia. W misie miksera utrzeć jajka z pozostałym cukrem. Masło topimy w garnku z pozostałym mlekiem. Mąkę umieszczam w misie miksera ( jeżeli nie macie haka do zagniatania musicie zrobić to ręcznie), robię w niej dołek i wlewam wyrośnięty zaczyn. Następnie utarte z cukrem jajka a na sam koniec letnie masło roztopione z mlekiem. Dokładnie wyrabiamy - w razie konieczności dosypujemy mąki. Wyrobione ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto jeszcze chwile zagniatamy, a następnie dzielimy na 3 równe części. Z każdej robimy wałek i zaplatamy razem w warkocz. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem, smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką. Piekę w 180 stopniach przez ok. 30 minut.
KRUSZONKA 2 łyżeczki masła 1,5 łyżki cukru 0,25 szklanki mąki Utrzeć masło z cukrem, następnie dodać mąkę i dalej ucierać.