Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis z wyspy Egina, która słynie z uprawy pistacji.
Odsłon: 82
Jedna z moich ulubionych domowych wędlin. Soczysty boczek rolowany z pieprzem...
Odsłon: 65
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 280
Przepis z wyspy Egina, która słynie z uprawy pistacji.
Odsłon: 82
Jedna z moich ulubionych domowych wędlin. Soczysty boczek rolowany z pieprzem...
Odsłon: 65
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 280
Składniki
Drożdż rozkruszyć , wymieszać z 2 łyżkami cukru, 3 łyżkami mąki , dodać tyle mleka aby otrzymać konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić.
2 jajka ubić na puszysto z resztą cukru, dodać rozczyn, lekko podgrzane mleko oraz mąkę i dokładnie wyrobić , aby ciasto odstawało od garnka. Dodać masło i wyrobić jeszcze raz. Pozostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość , wyjąć podzielić na 8 kulek
Z kulek zrobić wałeczki, z 4 zacząć zaplatać. Zaplatać należy od niższego do wyższego.
Uformować chałkę z podanej porcji ciasta wychodzi 2 chałki.
Pozostawić je aby podrosły. w tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Jajko rozkłócić i posmarować nim chałki, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka.