Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta chałka bez kruszonki idealnie nada się na świąteczny stół Na kromkę: 99kcal | 3g białka | 16g węglowodanów | 2g tłuszczu
piekarnik, garnek
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 103
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 81
Spaghetti carbonara to jedno z popularnych dań kuchni włoskiej. W oryginalnej...
Odsłon: 537
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 103
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 81
Spaghetti carbonara to jedno z popularnych dań kuchni włoskiej. W oryginalnej...
Odsłon: 537
Składniki
Do garnka wlać mleko, dodać drożdże, masło i cukier. Podgrzewać przez ok. 3 minuty. Miskę natłuścić masłem.
Dodać mąkę i sól, wyrobić ciasto. Przełożyć do natłuszczonej wcześniej miski i przykryć wilgotną ściereczką lub folią spożywczą i pozostawić na ok. 1 godzinę, tak aby ciasto wyrosło.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 3 części, z każdej uformować wałek i spleść je ze sobą (łącząc końce). Zaplecione ciasto umieścić na blasze, przykryć wilgotną ściereczką lub folią spożywczą i pozostawić na ok. 30 min do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (góra-dół). W innym naczyniu roztrzepać jajko.
Po wyrośnięciu wierzch chałki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 25-30 minut. Po upieczeniu zostawić do wystygnięcia. Smacznego !!