Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta chałka bez kruszonki idealnie nada się na świąteczny stół Na kromkę: 99kcal | 3g białka | 16g węglowodanów | 2g tłuszczu
piekarnik, garnek
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 196
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w...
Odsłon: 64
Mięso z piersi kurczaka, do tego ziemniaki i sos pieczarkowy, to danie idealn...
Odsłon: 184
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 11260
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 196
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 196
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w...
Odsłon: 64
Mięso z piersi kurczaka, do tego ziemniaki i sos pieczarkowy, to danie idealn...
Odsłon: 184
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 11260
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 196
Składniki
Do garnka wlać mleko, dodać drożdże, masło i cukier. Podgrzewać przez ok. 3 minuty. Miskę natłuścić masłem.
Dodać mąkę i sól, wyrobić ciasto. Przełożyć do natłuszczonej wcześniej miski i przykryć wilgotną ściereczką lub folią spożywczą i pozostawić na ok. 1 godzinę, tak aby ciasto wyrosło.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 3 części, z każdej uformować wałek i spleść je ze sobą (łącząc końce). Zaplecione ciasto umieścić na blasze, przykryć wilgotną ściereczką lub folią spożywczą i pozostawić na ok. 30 min do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (góra-dół). W innym naczyniu roztrzepać jajko.
Po wyrośnięciu wierzch chałki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 25-30 minut. Po upieczeniu zostawić do wystygnięcia. Smacznego !!