Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję chałkę drożdżową, nie jest słodka, więc smakuje dobrze zarówno z dżemem, jak i z szyneczką :-) Z poniższego przepisu wyjdą dwie duże chałki.
Te wrapy są idealnym rozwiązaniem obiadowym nawet dla niejadków! Bo kto nie l...
Odsłon: 84
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 426
Te wrapy są idealnym rozwiązaniem obiadowym nawet dla niejadków! Bo kto nie l...
Odsłon: 84
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 426
Składniki
Przygotowujemy zaczyn. W garnuszku rozkruszamy drożdże z 2 łyżeczkami cukru i czekamy aż będą płynne. Następnie dodajemy 2 łyżki mąki i 100 ml mleka, całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W dużej misce przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, roztopione masło, cukier, sól i ciepłe mleko oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Gdyby było za gęste to dodajemy trochę ciepłego mleka. Odkładamy miskę w ciepłe miejsce, szczelnie zawijamy folią spożywczą i czekamy aż ciasto wyrośnie - powinno podwoić swoją objętość (ok. 1 h). Następnie ciasto dzielimy na 6 części i z każdej robimy rulonik długości ok. 30 cm. Z ruloników zawijamy dwa warkocze ( po 3 ruloniki). Brzegi chałki zwijamy pod spód. Chałki ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut, przykrywamy ściereczką. Po upływie czasu wierzch chałek smarujemy mlekiem, posypujemy sezamem, czarnuszką lub makiem i wstawiamy do piekarnika na 20 minut 190 stopni, pieczemy do zrumienienia. SMACZNEGO!!!