Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
prosta i przepyszna. Z podanych składników wychodzą dwie chałki
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 486
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2280
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 1019
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 486
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2280
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 1019
Składniki
na zaczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru dodać ciepłe mleko i 3 łyżki mąki. Zostawić do wyrośnięcia
Przesiać mąkę do miski, wlać wyrośnięty zaczyn, jajka wymieszane z pozostałym cukrem, rozpuszczone masło, sól i wodę
zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (powinno podwoić objętość)
podzielić ciasto na dwie części. Z każdej uformować trzy wałeczki. Zapleść warkocze. Wierzch posmarować jajkiem, można posypać makiem, sezamem lub tak jak w moim przypadku kruszonka (masło wielkość orzecha włoskiego zagnieść z cukrem i mąką)
Piec na blasze wysmarowanej masłem, lub na papierze ok 25 min w temp. 200 st . (Ja piekłam w foremce keksówce). Przepis z http://www.wielkiezarcie.com/recipe190.html z moimi modyfikacjami