Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
prosta i przepyszna. Z podanych składników wychodzą dwie chałki
Szarlotka to bezsprzecznie królowa jesiennych deserów. Ale czy można się nią...
Odsłon: 27579
Polecam, pychota.
Odsłon: 354
Włoski przepis a smaki bardzo podobne.
Odsłon: 424
Szarlotka to bezsprzecznie królowa jesiennych deserów. Ale czy można się nią...
Odsłon: 27579
Polecam, pychota.
Odsłon: 354
Włoski przepis a smaki bardzo podobne.
Odsłon: 424
Składniki
na zaczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru dodać ciepłe mleko i 3 łyżki mąki. Zostawić do wyrośnięcia
Przesiać mąkę do miski, wlać wyrośnięty zaczyn, jajka wymieszane z pozostałym cukrem, rozpuszczone masło, sól i wodę
zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (powinno podwoić objętość)
podzielić ciasto na dwie części. Z każdej uformować trzy wałeczki. Zapleść warkocze. Wierzch posmarować jajkiem, można posypać makiem, sezamem lub tak jak w moim przypadku kruszonka (masło wielkość orzecha włoskiego zagnieść z cukrem i mąką)
Piec na blasze wysmarowanej masłem, lub na papierze ok 25 min w temp. 200 st . (Ja piekłam w foremce keksówce). Przepis z http://www.wielkiezarcie.com/recipe190.html z moimi modyfikacjami