Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Zwykła bułeczka. Wybornie smakuje z kubkiem mleka.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3814
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 628
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3824
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 392
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 744
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3814
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 628
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3824
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 392
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 744
Składniki
Dwie szkl mąki, cukier i drożdże wymieszać, plus szczypta soli.
Dodać zagrzane lekko mleko i rozpuszczone masło. Wyrobić ciasto.
Pozostawić na ok 15 min.
Następnie dodać pozostałą mąkę i jajka, i zagnieść ciasto. Ciasto ma być elastyczne.
Pozostawić ciasto na ok 1 godz. aż podwoi swoją objętość.
Ciasto podzielić na dwie części. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem.
Jedną część lekko rozwałkować na papierze do pieczenia. To będzie buzia Mikołaja w czapce.
Z pozostałego ciasta zrobić bąbelek do czapki, nos, wąsy i brodę.
Zrobić oczy ze śliwek.
Całość posmarować rozkłóconym żółtkiem.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 min.
Smacznego.