Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Zwykła bułeczka. Wybornie smakuje z kubkiem mleka.
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 56
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 114
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10342
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 113
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1006
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 56
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 114
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10342
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 113
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1006
Składniki
Dwie szkl mąki, cukier i drożdże wymieszać, plus szczypta soli.
Dodać zagrzane lekko mleko i rozpuszczone masło. Wyrobić ciasto.
Pozostawić na ok 15 min.
Następnie dodać pozostałą mąkę i jajka, i zagnieść ciasto. Ciasto ma być elastyczne.
Pozostawić ciasto na ok 1 godz. aż podwoi swoją objętość.
Ciasto podzielić na dwie części. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem.
Jedną część lekko rozwałkować na papierze do pieczenia. To będzie buzia Mikołaja w czapce.
Z pozostałego ciasta zrobić bąbelek do czapki, nos, wąsy i brodę.
Zrobić oczy ze śliwek.
Całość posmarować rozkłóconym żółtkiem.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 min.
Smacznego.