Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Zwykła bułeczka. Wybornie smakuje z kubkiem mleka.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1951
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1638
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2622
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1951
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1638
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2622
Składniki
Dwie szkl mąki, cukier i drożdże wymieszać, plus szczypta soli.
Dodać zagrzane lekko mleko i rozpuszczone masło. Wyrobić ciasto.
Pozostawić na ok 15 min.
Następnie dodać pozostałą mąkę i jajka, i zagnieść ciasto. Ciasto ma być elastyczne.
Pozostawić ciasto na ok 1 godz. aż podwoi swoją objętość.
Ciasto podzielić na dwie części. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem.
Jedną część lekko rozwałkować na papierze do pieczenia. To będzie buzia Mikołaja w czapce.
Z pozostałego ciasta zrobić bąbelek do czapki, nos, wąsy i brodę.
Zrobić oczy ze śliwek.
Całość posmarować rozkłóconym żółtkiem.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 min.
Smacznego.