Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulchna, smaczna chałka, którą ja zawsze przyrządzam m.in. na święta Wielkanocne ;)
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11867
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 111
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8541
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155330
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1159
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11867
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 111
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8541
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155330
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1159
Składniki
Drożdże skruszyć do miski i wymieszać z miodem. Następnie dodać ciepłego mleka i tyle mąki, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić na ok. 10 min. do wyrośnięcia. Następnie dodać pozostałe składniki , w tym stopione masło i wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu podwojenia objętości.
Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować i ponacinać boki. Następnie nacięcia nakładać na siebie, końcówki zagiąć pod spód. Gotowe chałki przenieść na blachę wyłożona papierem do pieczenia i pozostawić na ok. 30 min. do napuszenia.
Przed włożeniem do piekarnika posmarować wierzch roztrzepanym jajem.Piec w temp. 180 stopni przez ok. 40 min. Smacznego!