Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjnie od lat zawsze pojawia się u nas na Wigili jako dodatek do ryby. Nie wyobrażam sobie bez niej Świąt.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22673
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15023
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4783
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44985
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 674
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 774
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22673
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15023
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4783
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44985
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 674
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 774
Składniki
Pokruszone drożdże włożyć do miski, posypać 2 łyżkami cukru, dodać 3 łyżki mąki i wlać letnie mleko. Delikatnie wymieszać, aby rozbić powstałe grudki z mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15 minut w ciepłe miejsce. W misie miksera umieścić pozostałą mąkę, cukier, jajko, sól oraz masło. Wyrabiać przy pomocy robota planetarnego z końcówką do ciast (hak) na małych obrotach przez ok 10 minut. Kiedy ciasto będzie już gładkie, elastyczne przerwać wyrabianie. Posypać lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1h aż podwoi swoją objętość. Ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę, chwilę wyrabiać, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Podzielić na 3 równe części. Uformować wałeczki o długości ok. 45 cm i zapleść w warkocz. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić na 15 minut. Chałkę posmarować rozbełtanym żółtkiem z mlekiem oraz posypać makiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec ok 30 minut do zrumienienia. Studzić na kracie. Smacznego!