Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatna i puszysta, mocno maślana chałka z rodzynkami. U mnie to wigilijny dodatek do karpia, ale świetnie sprawdzi się też na co dzień. Chałka jest pyszna i pięknie wygląda!
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 335
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1460
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 555
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1257
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 335
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1460
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 555
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1257
Składniki
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia. Mąkę mieszamy z mlekiem, drożdżami, jajkami, cukrem i solą. Zagniatamy. Dodajemy rozpuszczone masło i dalej zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Rodzynki zalewamy ciepłą wodą na 30 minut, po tym czasie odciskamy i kroimy jeśli są duże. Ciasto mieszamy z rodzynkami i znów odstawiamy jeszcze na 15 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części, każdą rolujemy w wałek. Sklejamy końcówki i z wałków ciasta robimy warkocz. Sklejamy drugą końcówkę i zawijamy pod spód. Wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Studzimy na kratce.