Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatna i puszysta, mocno maślana chałka z rodzynkami. U mnie to wigilijny dodatek do karpia, ale świetnie sprawdzi się też na co dzień. Chałka jest pyszna i pięknie wygląda!
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 28
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 91
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10308
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 104
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 928
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 28
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 91
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10308
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 104
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 928
Składniki
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia. Mąkę mieszamy z mlekiem, drożdżami, jajkami, cukrem i solą. Zagniatamy. Dodajemy rozpuszczone masło i dalej zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Rodzynki zalewamy ciepłą wodą na 30 minut, po tym czasie odciskamy i kroimy jeśli są duże. Ciasto mieszamy z rodzynkami i znów odstawiamy jeszcze na 15 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części, każdą rolujemy w wałek. Sklejamy końcówki i z wałków ciasta robimy warkocz. Sklejamy drugą końcówkę i zawijamy pod spód. Wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Studzimy na kratce.