Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatna i puszysta, mocno maślana chałka z rodzynkami. U mnie to wigilijny dodatek do karpia, ale świetnie sprawdzi się też na co dzień. Chałka jest pyszna i pięknie wygląda!
mięso marchew fasolka szparagowa kalafior ziemniaki pokrojone w kostkę prz...
Odsłon: 38
Gęsta zupa z mnóstwem warzyw, pikantna dzięki przyprawie Cajun, a raki stanow...
Odsłon: 29
Przepis dnia
Kiedyś już chyba wspominałem, że przepis na ten sernik otrzymałem od mojej ps...
Odsłon: 1092
mięso marchew fasolka szparagowa kalafior ziemniaki pokrojone w kostkę prz...
Odsłon: 38
Gęsta zupa z mnóstwem warzyw, pikantna dzięki przyprawie Cajun, a raki stanow...
Odsłon: 29
Przepis dnia
Kiedyś już chyba wspominałem, że przepis na ten sernik otrzymałem od mojej ps...
Odsłon: 1092
Składniki
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia. Mąkę mieszamy z mlekiem, drożdżami, jajkami, cukrem i solą. Zagniatamy. Dodajemy rozpuszczone masło i dalej zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Rodzynki zalewamy ciepłą wodą na 30 minut, po tym czasie odciskamy i kroimy jeśli są duże. Ciasto mieszamy z rodzynkami i znów odstawiamy jeszcze na 15 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części, każdą rolujemy w wałek. Sklejamy końcówki i z wałków ciasta robimy warkocz. Sklejamy drugą końcówkę i zawijamy pod spód. Wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Studzimy na kratce.