Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb anielski to prawdziwa uczta dla miłośników domowego pieczywa, która łączy prostotę składników z niesamowitym aromatem. Jest idealnie miękki w środku i chrupiący na zewnątrz, a dodatkowo ma piękny, biały kolor. Taki bochenek jest idealny na rodzinne śniadanie lub dodatek do ulubionych zup.
Pieczone buraczki z dodatkiem przyprawy za;atar i pieczona z kuminem i papryk...
Odsłon: 2498
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 466
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 1294
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 699
Pieczone buraczki z dodatkiem przyprawy za;atar i pieczona z kuminem i papryk...
Odsłon: 2498
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 466
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 1294
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 699
Składniki
Do miski wsyp mąkę, drożdże i sól. Delikatnie je przemieszaj widelcem lub palcami.
Na środku zrób wgłębienie i wlej jogurt razem z wodą. Wymieszaj całość czystymi rękoma, a następnie uformuj kulę i przenieś ją na podsypaną mąką powierzchnię roboczą. Ugniataj energicznie przez 10 minut, aż masa będzie gładka i elastyczna.
Przełóż kulę do czystej miski, przykryj ją ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 1-2 godziny, do podwojenia objętości. Alternatywnie możesz ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
Przenieś ciasto ponownie na blat roboczy i uformuj bochenek, ściągając do siebie brzegi masy, by uszczelnić i utworzyć gładką powierzchnię.
Przenieś chleb na blachę od piekarnika wyłożoną papierem pergaminowym. Możesz też włożyć go do odpowiednio dużej formy wyłożonej papierem. Pozostaw do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. 40 minut.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 st. Celsjusza. Natnij bochenek w kilku miejscach ostrym nożem. Wstaw go do pieca i piecz w środkowej części przez 25-30 minut aż będzie złoty i chrupiący. Po postukaniu w spód powinien wydawać pusty odgłos.
Wyjmij chleb i przenieś go na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Dopiero wtedy możesz go pokroić.
Bochenek przechowuj w szczelnym pojemniku lub chlebaku w temperaturze pokojowej. Zużyj w ciągu 3-4 dni.