Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z cyklu... smaki krajów nordyckich. Hätäleipä - chleb na sytuacje awaryjne, kiedy nie ma czasu na długie wyrastanie. Nazwa ta ma korzenie w języku fińskim gdzie słowo Hätä oznacza 'awarię', a leipä - 'chleb'.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7013
Polecam.
Odsłon: 145
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5363
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2564
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7013
Polecam.
Odsłon: 145
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5363
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2564
Składniki
Składniki na 1 okrągły bochenek o średnicy ok. 22 cm. W dużej misce wymieszać mąkę żytnią z solą, miodem, drożdżami, olejem i wodą. Stopniowo dodawać przesiana mąkę pszenną - przesianie sprawia, iż wpuszcza się bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie. Zagnieść na elastyczne, dość luźne ciasto - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Na końcu dołożyć posiekane dość grubo orzechy i wgnieść je w ciasto.
Tortownicę o średnicy 22cm wysmarować olejem i obsypać otrębami - u mnie akurat orkiszowe. Uformować okrągły chlebek i ułożyć w foremce. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. W mieszkaniu miałam akurat dość zimno, więc aby ciasto szybciej urosło, nastawiłam piekarnik na 50C (góra-dół), otworzyłam drzwiczki i na tychże drzwiczkach postawiłam blaszkę z ciastem. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować roztworem miodu i wody - 1 łyżeczka miodu na 2 łyżeczki wody - oraz posypać otrębami.
Piekarnik nagrzać do 230C, spryskać intensywnie wodą - wylać też trochę wody na dno, by zintensyfikować parowanie - i wstawić blaszkę z chlebem - dolny poziom piekarnika w opcji góra-dół (bez termoobiegu). Po 10 min. zmniejszyć temperaturę do 200C i dopiekać kolejne 25 min. Chlebek studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce.
Miód i orzechy świetnie się tu komponują. Chlebek wyszedł rewelacyjny w smaku. Na dodatek "uśmiechnął" mi się baaaardzo szeroko :)