Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny chlebek, mięciutki w środku, o chrupiącej dobrze wypieczonej skórce. Chlebek prosty w przygotowaniu bez dużego nakładu pracy. Polecam
foremki - keksówki, miska, ścierki, szklanka,
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15812
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1522
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15812
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1522
Składniki
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem i rozmieszać. Dodać płatki owsiane, wlać wodę i zamieszać. Zakryć ściereczką i odstawić na 30 minut ( powinny pojawić się bąbelki). Następnie dodać mąkę , sól oraz ulubione nasiona. Całość dobrze wymieszać, przełożyć do średniej wielkości foremek , wyrównać zmoczonymi w wodzie dłońmi. Górę posypać słonecznikiem lub dowolnymi ziarnami. Zakryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Po czym włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika chlebki wysunąć na kratkę aby chleby odparowały . Smacznego
Chlebki gotowe do spożycia.