Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciężko jest trafić na smaczny chleb bezglutenowy. Ale myślę, że ten przepis posmakuje nie jednej osobie.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19778
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 456
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 426
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6816
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242347
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19778
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 456
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 426
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6816
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242347
Składniki
W misce wymieszać drożdże z wodą i cukrem.
W osobnej misce wymieszać wszystkie mąki, sól, proszek do pieczenia oraz gumę ksantanową.
Do suchych składników dodać wodę z drożdżami, wbić jajko i wlać olej.
Wszystkie składniki wymieszać mikserem. Po dokładnym wymieszaniu dodać ziarna słonecznika i siemienia lnianego i wymieszać łyżką.
Keksówkę o wymiarach 24x26 cm nasmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1 godz.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st. C.
Wstawić keksówkę do piekarnika, zaparować piekarnik i piec przez ok. 40-45 min, do tzw. suchego patyczka. Jak zaparować piekarnik, możecie poczytać tutaj: https://smaker.pl/artykul-jak-zaparowac-piekarnik,166039,pasjonata.html .
Po tym czasie wyjąć chleb z piekarnika, jeżeli użyliśmy papieru do pieczenia to delikatnie odklejamy go od chleba, a jeżeli foremka była posmarowana masłem to wyciągamy chleb i wystawiamy jeszcze na ok. 10 min do piekarnika (sam bochenek), aby skórka ładnie się wysuszyła. Po tym czasie wyłączamy i otwieramy piekarnik, aby chleb wystygł. Smacznego.