Ciężko jest trafić na smaczny chleb bezglutenowy. Ale myślę, że ten przepis posmakuje nie jednej osobie.
Chleb bezglutenowy
Składniki
- 80g mąki ziemniaczanej
- 100g mąki kukurydzianej
- 175g mąki gryczanej niepalonej
- 400g letniej wody
- 20g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki gumy ksantanowej lub gumy guar
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 jajko
- 100g ziaren słonecznika
- 100g siemienia lnianego
Składniki
- 80g mąki ziemniaczanej
- 100g mąki kukurydzianej
- 175g mąki gryczanej niepalonej
- 400g letniej wody
- 20g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki gumy ksantanowej lub gumy guar
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 jajko
- 100g ziaren słonecznika
- 100g siemienia lnianego

Etapy przygotowania
W misce wymieszać drożdże z wodą i cukrem.
W osobnej misce wymieszać wszystkie mąki, sól, proszek do pieczenia oraz gumę ksantanową.
Do suchych składników dodać wodę z drożdżami, wbić jajko i wlać olej.
Wszystkie składniki wymieszać mikserem. Po dokładnym wymieszaniu dodać ziarna słonecznika i siemienia lnianego i wymieszać łyżką.
Keksówkę o wymiarach 24x26 cm nasmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1 godz.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st. C.
Wstawić keksówkę do piekarnika, zaparować piekarnik i piec przez ok. 40-45 min, do tzw. suchego patyczka. Jak zaparować piekarnik, możecie poczytać tutaj: https://smaker.pl/artykul-jak-zaparowac-piekarnik,166039,pasjonata.html .
Po tym czasie wyjąć chleb z piekarnika, jeżeli użyliśmy papieru do pieczenia to delikatnie odklejamy go od chleba, a jeżeli foremka była posmarowana masłem to wyciągamy chleb i wystawiamy jeszcze na ok. 10 min do piekarnika (sam bochenek), aby skórka ładnie się wysuszyła. Po tym czasie wyłączamy i otwieramy piekarnik, aby chleb wystygł. Smacznego.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
To mój ulubiony tort. Chociaż sprawia wrażenie, nie jest aż tak bardzo pracoc...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Orzechy
- Włoskie
- Ciasta
- Torty
- Kremy
Odsłon: 48
Bardzo szybie i proste do wykonania danie, smacznie, pożywne i szybko znika z...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Makaron
- Warzywa
- Ryby
- Przyprawy
- Czosnek
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 49
Ostatnio komentowane przepisy
To mój ulubiony tort. Chociaż sprawia wrażenie, nie jest aż tak bardzo pracoc...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Orzechy
- Włoskie
- Ciasta
- Torty
- Kremy
Odsłon: 48
Bardzo szybie i proste do wykonania danie, smacznie, pożywne i szybko znika z...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Makaron
- Warzywa
- Ryby
- Przyprawy
- Czosnek
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 49



Składniki
- 80g mąki ziemniaczanej
- 100g mąki kukurydzianej
- 175g mąki gryczanej niepalonej
- 400g letniej wody
- 20g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki gumy ksantanowej lub gumy guar
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 jajko
- 100g ziaren słonecznika
- 100g siemienia lnianego
W misce wymieszać drożdże z wodą i cukrem.
W osobnej misce wymieszać wszystkie mąki, sól, proszek do pieczenia oraz gumę ksantanową.
Do suchych składników dodać wodę z drożdżami, wbić jajko i wlać olej.
Wszystkie składniki wymieszać mikserem. Po dokładnym wymieszaniu dodać ziarna słonecznika i siemienia lnianego i wymieszać łyżką.
Keksówkę o wymiarach 24x26 cm nasmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1 godz.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st. C.
Wstawić keksówkę do piekarnika, zaparować piekarnik i piec przez ok. 40-45 min, do tzw. suchego patyczka. Jak zaparować piekarnik, możecie poczytać tutaj: https://smaker.pl/artykul-jak-zaparowac-piekarnik,166039,pasjonata.html .
Po tym czasie wyjąć chleb z piekarnika, jeżeli użyliśmy papieru do pieczenia to delikatnie odklejamy go od chleba, a jeżeli foremka była posmarowana masłem to wyciągamy chleb i wystawiamy jeszcze na ok. 10 min do piekarnika (sam bochenek), aby skórka ładnie się wysuszyła. Po tym czasie wyłączamy i otwieramy piekarnik, aby chleb wystygł. Smacznego.
Ciekawy przepis. Chętnie upiekę ... ale nie należy przesadzać z tą modą bezglutenową - oczywiście poza osobami, które MUSZĄ ją stosować. W ramach różnorodności pieczywka - warto upiec. :)