Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciężko jest trafić na smaczny chleb bezglutenowy. Ale myślę, że ten przepis posmakuje nie jednej osobie.
Aromatyczna herbata to najlepszy sposób na rozgrzanie się w chłodne dni. Przy...
Odsłon: 176
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 20
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 4521
Aromatyczna herbata to najlepszy sposób na rozgrzanie się w chłodne dni. Przy...
Odsłon: 176
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 20
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 4521
Składniki
W misce wymieszać drożdże z wodą i cukrem.
W osobnej misce wymieszać wszystkie mąki, sól, proszek do pieczenia oraz gumę ksantanową.
Do suchych składników dodać wodę z drożdżami, wbić jajko i wlać olej.
Wszystkie składniki wymieszać mikserem. Po dokładnym wymieszaniu dodać ziarna słonecznika i siemienia lnianego i wymieszać łyżką.
Keksówkę o wymiarach 24x26 cm nasmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1 godz.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st. C.
Wstawić keksówkę do piekarnika, zaparować piekarnik i piec przez ok. 40-45 min, do tzw. suchego patyczka. Jak zaparować piekarnik, możecie poczytać tutaj: https://smaker.pl/artykul-jak-zaparowac-piekarnik,166039,pasjonata.html .
Po tym czasie wyjąć chleb z piekarnika, jeżeli użyliśmy papieru do pieczenia to delikatnie odklejamy go od chleba, a jeżeli foremka była posmarowana masłem to wyciągamy chleb i wystawiamy jeszcze na ok. 10 min do piekarnika (sam bochenek), aby skórka ładnie się wysuszyła. Po tym czasie wyłączamy i otwieramy piekarnik, aby chleb wystygł. Smacznego.