Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wystarczą cztery składniki w odpowiednich proporcjach, aby zrobić pyszny, chrupiący z zewnątrz chleb codzienny! Wypróbuj go koniecznie.
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 2278
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 2278
Składniki
W miseczce rozkrusz drożdże, dodaj 100 ml letniej wody i 1 łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw na 10–15 minut aż drożdże się spienią.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól i zaczyn. Stopniowo wlewaj resztę wody i mieszaj, a następnie wyrabiaj ręcznie lub mikserem z hakiem przez ok. 10 minut aż ciasto będzie lekko odchodzić od dłoni.
Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aż ciasto podwoi objętość.
Przełóż ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię, uformuj bochenek lub przełóż do foremki.
Przykryj i zostaw do ponownego wyrośnięcia na 30–40 minut.
Nagrzej piekarnik do 230°C (góra-dół). Na dnie piekarnika ustaw naczynie z wodą, aby stworzyć parę wodną.
Piecz chleb przez 20 minut w 230°C, następnie zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz jeszcze ok. 30 minut. Chleb codzienny powinien wydawać charakterystyczny głuchy dźwięk po postukaniu w spód.
Pozostaw go do przestudzenia na kratce, aby nie parował od spodu.