Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
https://smacznebodomowe.pl/2022/10/29/chleb-cukiniowy/
Przepis na babkę piaskową przybył do Polski ze wschodu, a za panowania króla...
Odsłon: 208905
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 466
Przepis na babkę piaskową przybył do Polski ze wschodu, a za panowania króla...
Odsłon: 208905
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 466
Składniki
Cukinie obieramy i ściermy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na sito i odsączamy nadmiar wody W misce łączymy cukinie, mleko, olejek, sok z cytryny oraz sól Do masy dodajemy mąkę pszenną, skrobi ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz sodę Ciasto odstawiamy na 20 min aby odpoczęło Dno formy smarujemy masłem, następnie przelewamy ciasto Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, środkowy poziom) pieczemy przez 45-50 minut Przed końcem pieczenia sprawdzamy czy ciasto jest upieczone za pomocą wykałaczki, jeśli jest jeszcze surowe, wydłużamy czas pieczenia o kilka minut.