Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb czosnkowy może być idealną przekąską na ciepło, na zimno, a także jako dodatek do dań głównych. W środku miękkiego ciasta znajdziesz masło czosnkowo-ziołowe.
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 68
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4650
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 68
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4650
Składniki
W dużej misce połącz mąkę, cukier, sól i suszone drożdże. W osobnym naczyniu wymieszaj ciepłe mleko, serek śmietankowy, jajko i roztopione masło. Wlej mokre składniki do suchych i zagnieć elastyczne ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem (ok. 10 minut). Przykryj ściereczką i odstaw na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
Natkę pietruszki posiekaj bardzo drobno. To samo zrób z listkami bazylii. Połącz miękkie masło z ziołami, solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na długi prostokąt o grubości około 0,5 cm i na szerokość dopasowaną do keksówki. Posmaruj całość farszem. Pokrój ciasto na mniejsze 2-3 części, każde z nich zwiń jak harmonijkę. Ułóż w keksówce wysmarowanej tłuszczem. Przykryj i zostaw jeszcze na 20 minut do napuszenia.
Roztrzep jajko z wodą i posmaruj wierzch chlebka. Wstaw do nagrzanego piekarnika, ustaw temperaturę na 180°C (góra-dół) i piecz 35-40 minut aż wierzch się ładnie zarumieni.