Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coraz rzadziej kupujemy pieczywo z piekarni. Dlatego w tym roku postanowiłam też upiec chlebek do święconki. Nie wymagało to jakiegoś większego nakładu pracy, a sprawiło mi i rodzinie sporo radości.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 8141
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1112
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11370
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 432
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 8141
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1112
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11370
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 432
Składniki
W letniej wodzie rozprowadzić drożdże, sól i cukier. W misce umieść mąkę, dodać wodę i wyrobić ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić na 2 godziny (ciasto powinno podwoić objętość). Po tym czasie uformować małe bochenki chleba i pozostawić do wyrośnięcia na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce na około 40 minut. Przed włożeniem do piekarnika chlebki naciąć i posmarować rozmąconym żółtkiem zmieszanym z łyżką mleka, posypać sezamem. Blaszkę z chlebkami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika, chlebki studzić na kratce.