Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coraz rzadziej kupujemy pieczywo z piekarni. Dlatego w tym roku postanowiłam też upiec chlebek do święconki. Nie wymagało to jakiegoś większego nakładu pracy, a sprawiło mi i rodzinie sporo radości.
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 199
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 610
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16953
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 865
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 199
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 610
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16953
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 865
Składniki
W letniej wodzie rozprowadzić drożdże, sól i cukier. W misce umieść mąkę, dodać wodę i wyrobić ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić na 2 godziny (ciasto powinno podwoić objętość). Po tym czasie uformować małe bochenki chleba i pozostawić do wyrośnięcia na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce na około 40 minut. Przed włożeniem do piekarnika chlebki naciąć i posmarować rozmąconym żółtkiem zmieszanym z łyżką mleka, posypać sezamem. Blaszkę z chlebkami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika, chlebki studzić na kratce.