Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty i szybki przepis na pyszny domowy chleb. Smacznego.
Jest to porcja na dwa chleby.
Ja piekę w keksówce i tortownicy.
Ważne by drożdże były wcześniej wyjęte z lodówki, nawet kilka godzin.
Do ciepłej, ale nie gorącej wody kruszymy drożdże, dolewamy mleko letnie i dosypujemy łyżeczkę cukru, mieszamy.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, otręby, dynię i słonecznik, opcjonalnie możemy też dodać 2 łyżki siemienia lnianego.
Wlewamy wymieszany zaczyn i mieszamy wszystkie składniki.
Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 20-30 minut, by wyrosło.
Wlewamy do wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem foremek.
U mnie keksówka 30/10 cm. i tortownica 26 cm.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni ( góra / dół ) na około godzinę.
Wyjmujemy z foremek i czekamy do wystudzenia, po 10-15 minutach można już jeść pyszny, ciepły chleb z chrupiącą skórką.
Chleb zachowuje świeżość kilka dni, można dowolnie zmieniać dodatki np. posypać makiem lub dodać ulubione pestki czy ziarna.
Smacznego.
Najprostszy na świecie przepis na chleb, bez zagniatania, wyrastania, tylko w...
Odsłon: 29826
Wśród wypieków sernik zapewne najbardziej jest znany, na różne sposoby przygo...
Odsłon: 226
Babeczki czekoladowe wafelkami, zostały wypełnione słodkościami, panna cottą...
Odsłon: 115
Kruche ciastka przełożone lekkim, puszystym kremem truskawkowym zefir smakują...
Odsłon: 245
Lekka sałatka z tuńczykiem to świetna propozycja na lunch, obiad lub kolację....
Odsłon: 85
Pyszna i szybka sałatka z pomidorami czerwoną cebulę i żółtym serem posypana...
Odsłon: 167
Lekka sałatka idealna na lunch lub jako dodatek do obiadu, lub grilla. Bób to...
Odsłon: 210
Wśród wypieków sernik zapewne najbardziej jest znany, na różne sposoby przygo...
Odsłon: 226
Babeczki czekoladowe wafelkami, zostały wypełnione słodkościami, panna cottą...
Odsłon: 115
Kruche ciastka przełożone lekkim, puszystym kremem truskawkowym zefir smakują...
Odsłon: 245
Lekka sałatka z tuńczykiem to świetna propozycja na lunch, obiad lub kolację....
Odsłon: 85
Pyszna i szybka sałatka z pomidorami czerwoną cebulę i żółtym serem posypana...
Odsłon: 167
Lekka sałatka idealna na lunch lub jako dodatek do obiadu, lub grilla. Bób to...
Odsłon: 210
Składniki
Jest to porcja na dwa chleby. Ja piekę w keksówce i tortownicy. Ważne by drożdże były wcześniej wyjęte z lodówki, nawet kilka godzin. Do ciepłej, ale nie gorącej wody kruszymy drożdże, dolewamy mleko letnie i dosypujemy łyżeczkę cukru, mieszamy. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, otręby, dynię i słonecznik, opcjonalnie możemy też dodać 2 łyżki siemienia lnianego. Wlewamy wymieszany zaczyn i mieszamy wszystkie składniki.
Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 20-30 minut, by wyrosło.
Wlewamy do wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem foremek. U mnie keksówka 30/10 cm. i tortownica 26 cm.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni ( góra / dół ) na około godzinę.
Wyjmujemy z foremek i czekamy do wystudzenia, po 10-15 minutach można już jeść pyszny, ciepły chleb z chrupiącą skórką. Chleb zachowuje świeżość kilka dni, można dowolnie zmieniać dodatki np. posypać makiem lub dodać ulubione pestki czy ziarna. Smacznego.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Bułki pszenne, zwykłe.
Pieczywo
Chleb portugalski
Pieczywo
Tortilla- domowe placki
Pieczywo
Chleb tygrysi
Bułki pszenne, zwykłe.
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 2233
Chleb portugalski
Chleb portugalski jest jednym z najprostszych w przygotowaniu chlebów, a jedn...
Odsłon: 1092