Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty i szybki przepis na pyszny domowy chleb. Smacznego.
Placki z selera to świetna i nietypowa alternatywa dla klasycznych placków zi...
Odsłon: 2895
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 117
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 5312
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 1456
Placki z selera to świetna i nietypowa alternatywa dla klasycznych placków zi...
Odsłon: 2895
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 117
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 5312
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 1456
Składniki
Jest to porcja na dwa chleby. Ja piekę w keksówce i tortownicy. Ważne by drożdże były wcześniej wyjęte z lodówki, nawet kilka godzin. Do ciepłej, ale nie gorącej wody kruszymy drożdże, dolewamy mleko letnie i dosypujemy łyżeczkę cukru, mieszamy. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, otręby, dynię i słonecznik, opcjonalnie możemy też dodać 2 łyżki siemienia lnianego. Wlewamy wymieszany zaczyn i mieszamy wszystkie składniki.
Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 20-30 minut, by wyrosło.
Wlewamy do wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem foremek. U mnie keksówka 30/10 cm. i tortownica 26 cm.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni ( góra / dół ) na około godzinę.
Wyjmujemy z foremek i czekamy do wystudzenia, po 10-15 minutach można już jeść pyszny, ciepły chleb z chrupiącą skórką. Chleb zachowuje świeżość kilka dni, można dowolnie zmieniać dodatki np. posypać makiem lub dodać ulubione pestki czy ziarna. Smacznego.