Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczywo doskonałe: pełnoziarniste, wilgotne, pachnące, z grubą chrupiącą skórką. Idealne na kanapki. W przepisie użyłam kefiru, dzięki czemu chleb dłużej zachowa świeżość. Wierzch możemy dodatkowo obsypać ziarnami słonecznika lub siemienia lnianego (wcześniej posmarować chleb jajkiem rozmąconym z łyżką mleka).
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1792
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 57
Chlebuś jest pyszny i pachnący. Dodatkowo wykonanie domowego chleba według te...
Odsłon: 191
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1792
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 57
Chlebuś jest pyszny i pachnący. Dodatkowo wykonanie domowego chleba według te...
Odsłon: 191
Składniki
Wykonanie: Mąkę przesiewamy do miski, pośrodku robimy wgłębienie. Drożdże rozprowadzamy 3 łyżkami ciepłej wody, wlewamy do wgłębienia w mące, delikatnie mieszamy, by połączyć drożdże z odrobiną mąki, miskę przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. W pozostałej wodzie rozpuszczamy sól. Gdy zaczyn drożdżowy podrośnie dodajemy pozostałą wodę z solą, kefir i olej, mieszamy całość, aż powstanie ciasto. Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy 10 minut (u mnie wyrabiane 10 minut w robocie kuchennym). Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy i umieszczamy w keksówce natłuszczonej masłem i oprószonej bułką tartą. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni, umieszczając na spodzie naczynie z gorącą wodą. Wyrośnięty chlebek wstawiamy do piekarnika, pieczemy 10 minut, następnie obniżamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy 25-30 minut. Pod koniec pieczenia chleb możemy wyjąć z formy i dopiekać na samej kratce. Upieczony bochenek odstawiamy do wystudzenia na kratkę. SMACZNEGO!