Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki i smaczny chleb z dodatkiem mąki lnianej. Coś pomiędzy ciastem a chlebem. Doskonałe na śniadanie.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38147
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 390
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 154
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 368
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9238
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38147
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 390
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 154
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 368
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9238
Składniki
Drożdże rozmieszać z cukrem, zostawić na 5 minut. Obie mąki przesiać, włożyć pokrojony tłuszcz, razem posiekać, dodać żółtko, jajko, płynny rozczyn, śmietanę, sól. Siekać aż masa się połączy. Ciasto szybko wyrobić, przykryć i na chwilę odstawić. W tym czasie lekko opłukać zielone oliwki, paprykę pokroić w 1,5 cm kostkę. Tak przygotowane warzywa delikatnie ale dokładnie wgnieść w ciasto drożdżowe. Całość przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
Blaszkę 10 X 24 cm wysmarować tłuszczem, posypać mąką lnianą. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię. Przykryć, niech jeszcze lekko odpocznie i podrośnie. Piekarnik nagrzać do 180 C. Białko wymieszać z szczyptą soli, pieprzu i odrobiną mleka. Podrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym białkiem i posypać sporą ilością lekko zmielonego siemienia lnianego. Piec około 40 minut. Najlepiej smakuje na ciepło. Na zimno doskonale komponuje się z pomidorem, mięsem pieczonym czy wędliną.