Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113053
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 429
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 776
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 576
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113053
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 429
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 776
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 576
Składniki
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru,5 łyżkami ciepłego mleka i 1 łyżką mąki ,odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.Resztę mąki wsypać do dużej miski dodać sól,resztę cukru,wyrośnięte drożdże,rozpuszczone letnie masło i pozostałe ciepłe mleko i wyrabiać kilka minut aż ciasto będzie gładkie i nie będzie się kleić do rąk.Przykryć ciasto sciereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia,po tym czasie ciasto wyrobić jeszcze 2 minuty uformować kule i położyć na wysmarowaną blachę i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut,po tym czasie wierzch chleba posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem.piec najpierw w 200 stopniacha a po 15 minutach skręcić temp. na 180 stopni,ogólny czas pieczenia to ok. 35-40 minut.Życze smacznego.