Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z cukinii niemal jak ziemniaczane, delikatne, chrupiące, cieniutkie, t...
Odsłon: 59
Czyli makaron na policzkach wieprzowych - guanciale. Czyli podróż w poszukiwa...
Odsłon: 38
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 54
Placki z cukinii niemal jak ziemniaczane, delikatne, chrupiące, cieniutkie, t...
Odsłon: 59
Czyli makaron na policzkach wieprzowych - guanciale. Czyli podróż w poszukiwa...
Odsłon: 38
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 54
Składniki
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru,5 łyżkami ciepłego mleka i 1 łyżką mąki ,odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.Resztę mąki wsypać do dużej miski dodać sól,resztę cukru,wyrośnięte drożdże,rozpuszczone letnie masło i pozostałe ciepłe mleko i wyrabiać kilka minut aż ciasto będzie gładkie i nie będzie się kleić do rąk.Przykryć ciasto sciereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia,po tym czasie ciasto wyrobić jeszcze 2 minuty uformować kule i położyć na wysmarowaną blachę i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut,po tym czasie wierzch chleba posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem.piec najpierw w 200 stopniacha a po 15 minutach skręcić temp. na 180 stopni,ogólny czas pieczenia to ok. 35-40 minut.Życze smacznego.