Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty w wykonaniu chleb, którego zapach przy pieczeniu jest przecudny. :) Dotychczas wypróbowałam 2 wersje dodatków - ziarna słonecznika i suszone śliwki. Powodzenia w pieczeniu - nie taki diabeł straszny.
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2329
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3466
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4189
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74139
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 571
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2329
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3466
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4189
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74139
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 571
Składniki
Wodę podgrzać. W 1/2 z jej ilości rozpuścić drożdże i dodać trochę mąki pszennej. oraz szczyptę cukru. Zrobić zaczyn i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
W reszcie ciepłej wody rozpuścić miód, dodać też oliwę.
W misce wymieszać dokładnie pozostałą mąkę pszenną, mąkę żytnią, sól i ziarenka (można dać inne, według uznania i smaku).
Do mieszanki mączno-ziarnowej dodać wyrośnięty zaczyn i wodę z dodatkami.
Wyrabiać ok. 10 minut. Ciasto jest klejące, więc można dłoń natłuścić oliwą pod koniec.
Ciasto przykryć ściereczką, zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Foremki (najczęściej używam keksówek lub wąskich foremek na pieczeń i pasztet) wysmarować oliwą. Na zdjęciu są 3 chlebki, które powstały z 1,5 porcji podanych składników.
Przełożyć ciasto do foremek - nie więcej niż do 2/3 wysokości. Pozostawić jeszcze do wyrośnięcia. Zostawiam czasem i na godzinkę.
Piec ok. 35 minut w 160 stopniach, piekarnik z termoobiegiem.
Smacznego! :)