Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To idealny przepis dla początkujących, bowiem chlebek jest szybki i prosty w przygotowaniu. Warto piec taki domowy chleb, bo nic nie może równać się z zapachem świeżo upieczonego chleba unoszącym się po kuchni.
Pomysł na piątkowy obiad. Kotlety nie wymagają ziemniaków, bo je zawierają w...
Odsłon: 79
Pyszne śniadanie do syta ;) na ciepło Jedna porcja
Odsłon: 58
Obiad z klasycznymi majroskladnikami w zdrowym wydaniu. 2 porcje
Odsłon: 459
Pomysł na piątkowy obiad. Kotlety nie wymagają ziemniaków, bo je zawierają w...
Odsłon: 79
Pyszne śniadanie do syta ;) na ciepło Jedna porcja
Odsłon: 58
Obiad z klasycznymi majroskladnikami w zdrowym wydaniu. 2 porcje
Odsłon: 459
Składniki
Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach wody z dodatkiem cukru. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól oraz ulubione dodatki. Zalać ciepłą wodą, dodać rozpuszczone drożdże, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Do środka piekarnika wstawić garnek żeliwny (bez przykrycia) o średnicy około 20 - 24 cm. Nastawić piekarnik na maksymalną temperaturę (około 250 stopni C) i nagrzewać go razem z garnkiem. Gdy piekarnik i garnek będą już bardzo gorące, przełożyć ciasto z miski do garnka, wyskrobując je łyżką. Wsunąć z powrotem do piekarnika, przykryć pokrywą i piec przez 35 minut. Zdjąć pokrywę i piec jeszcze przez ok. 10 minut (gdyby chleb zaczął się przypalać z wierzchu, można położyć na nim kawałek folii aluminiowej). Jeśli do chleba dodamy dużo dodatków, wtedy pieczemy go do 45 minut, a następnie 10 minut bez przykrycia. Należy nie przekroczyć godziny łącznie w piecu. Po upieczeniu chleb wyjąć z piekarnika i po przestudzeniu wyjąć na metalową kratkę w celu całkowitego ostudzenia. Chleb można upiec w naczyniu żaroodpornym z przykrywką.