Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb molowy - wersja druga. Tym razem na kefirze. Pyszny! O zapachu pieczonego chleba nikomu chyba pisać nie trzeba.
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17194
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 116
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 106
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4858
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7533
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17194
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 116
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 106
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4858
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7533
Składniki
Z drożdży, połowy ciepłej wody, 5 łyżek mąki pszennej zrobić rozczyn. Zostawić do wyrośnięcia.
W misce wymieszać mąki i sól. Dodać wyrośnięty rozczyn i oliwę i stopniowo dodawać resztę wody i kefir (my zużyliśmy cały - 400 g).
Ciasto przełożyć do foremek wysmarowanych oliwą - porcja na 2 keksówki. Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie, delikatnie ponacinać w poprzek kilka razy i włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, termoobieg. Piec 35-40 minut.
Wyjąć z foremek i położyć na boku, by woda ze skórki odparowała - skórka będzie wspaniale chrupiąca. I zajadać - najlepiej z masełkiem.
Smacznego.