Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb molowy - wersja druga. Tym razem na kefirze. Pyszny! O zapachu pieczonego chleba nikomu chyba pisać nie trzeba.
Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony różowymi w...
Odsłon: 6794
Bardzo proste do zrobienia ciasteczka. Bardzo smaczne, no i domowe. Takie bab...
Odsłon: 604
Pieczone kotlety są zdrowsze od smażonych. Te są z dodatkiem płatków owsianyc...
Odsłon: 88
Ta zupa jest bardzo sycąca, bardzo pożywna. Mięso, warzywa, makaron. Smak i z...
Odsłon: 77
Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony różowymi w...
Odsłon: 6794
Bardzo proste do zrobienia ciasteczka. Bardzo smaczne, no i domowe. Takie bab...
Odsłon: 604
Pieczone kotlety są zdrowsze od smażonych. Te są z dodatkiem płatków owsianyc...
Odsłon: 88
Ta zupa jest bardzo sycąca, bardzo pożywna. Mięso, warzywa, makaron. Smak i z...
Odsłon: 77
Składniki
Z drożdży, połowy ciepłej wody, 5 łyżek mąki pszennej zrobić rozczyn. Zostawić do wyrośnięcia.
W misce wymieszać mąki i sól. Dodać wyrośnięty rozczyn i oliwę i stopniowo dodawać resztę wody i kefir (my zużyliśmy cały - 400 g).
Ciasto przełożyć do foremek wysmarowanych oliwą - porcja na 2 keksówki. Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie, delikatnie ponacinać w poprzek kilka razy i włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, termoobieg. Piec 35-40 minut.
Wyjąć z foremek i położyć na boku, by woda ze skórki odparowała - skórka będzie wspaniale chrupiąca. I zajadać - najlepiej z masełkiem.
Smacznego.