Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny chleb pszenno - żytni upieczony pół na pół ze świeżymi drożdżami i zakwasem żytnim z mąk żytniej razowej Typ 2000, mąki żytniej Typ 720 i mąki pszennej chlebowej Typ 750 oraz z maślanką.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31279
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 14413
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1382
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31279
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 14413
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1382
Składniki
Wszystkie składniki umieszczamy w większej misce i dokładnie wyrabiamy. Po wstępnym wyrobieniu wyjmujemy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i gnieciemy dalej ciacho formułując kulkę. Tak ugniecione ciasto wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy i odstawiamy na minimum 30 minut żeby ciasto dojrzało, powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie przebijamy ciacho, wyjmujemy z miski na stolnicę i ugniatamy ponownie w kulkę. Formujemy bochenek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40- 50 max minut.
Wyrośnięty chleb nacinamy nożem według swego upodobania, spryskujemy wodą i wkładamy do nagrzanego piekarnika w którym na dnie umieszczamy miskę z wodą.
Pieczemy 10 minut w 240 stopniach Celsjusza a potem w 210 stopniach Celsjusza 30 minut, łącznie pieczemy 40 minut do ładnego zarumienienia się chleba. Skórka chleba musi być ładnie wypieczona i chrupiąca. Upieczony chleb studzimy na kratce. Smacznego !!!