Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek wyszedł dobrze wyrośnięty, puszysty, chrupiący i smaczny. Polecam
robot kuchenny, ścierka, kek -sówka,
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9587
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4441
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 208
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20880
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9587
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4441
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 208
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20880
Składniki
Czas wyrastania około 2 godzin + czas przygotowania + czas pieczenia. Do większej szklanki rozkrusz drożdże , dodaj miód i około 60 ml. letniej wody. wymieszaj , zakryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 - 15 minut. Pozostałe składniki przełóż do misy robota kuchennego, dodaj pracujące już drożdże i wyrabiaj ciasto około 10 minut, ciasto powinno odchodzić od boków ale będzie nieco lepiące. (wyrabiaj hakiem do ciasta). Misę przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po tym czasie przełóż masę do wysmarowanej olejem i oprószonej mąką kek sówki zakryj ścierką tak by ścierka nie stykała się z masą chlebową. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na 20 - 30 minut. Kek sówkę włóż do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 20 minut. góra - dół , po tym czasie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 20 minut. Po upieczeniu chleb wyjąć z piekarnika i odstaw do wystudzenia na kratkę już bez foremki. Smacznego Rada; Na dno piekarnika włożyć naczynie z gorącą wodą, by wydobywała się para.
Chlebek po upieczeniu i wystudzeniu gotowy do podania.