Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek wyszedł dobrze wyrośnięty, puszysty, chrupiący i smaczny. Polecam
robot kuchenny, ścierka, kek -sówka,
Polecam.
Odsłon: 3369
Polecam.
Odsłon: 3369
Składniki
Czas wyrastania około 2 godzin + czas przygotowania + czas pieczenia. Do większej szklanki rozkrusz drożdże , dodaj miód i około 60 ml. letniej wody. wymieszaj , zakryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 - 15 minut. Pozostałe składniki przełóż do misy robota kuchennego, dodaj pracujące już drożdże i wyrabiaj ciasto około 10 minut, ciasto powinno odchodzić od boków ale będzie nieco lepiące. (wyrabiaj hakiem do ciasta). Misę przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po tym czasie przełóż masę do wysmarowanej olejem i oprószonej mąką kek sówki zakryj ścierką tak by ścierka nie stykała się z masą chlebową. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na 20 - 30 minut. Kek sówkę włóż do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 20 minut. góra - dół , po tym czasie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 20 minut. Po upieczeniu chleb wyjąć z piekarnika i odstaw do wystudzenia na kratkę już bez foremki. Smacznego Rada; Na dno piekarnika włożyć naczynie z gorącą wodą, by wydobywała się para.
Chlebek po upieczeniu i wystudzeniu gotowy do podania.