Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczenie chleba może wydawać się skomplikowanym i czasochłonnym zajęciem. Istnieją techniki, które rzeczywiście wymagają nieco wprawy i czasu. Domowy chleb owsiany na drożdżach jest banalnie prosty w przygotowaniu, a wszystkie czynności, które trzeba wykonać, zajmują nie więcej niż 20 minut. Należy jedynie uzbroić się cierpliwość w czasie, gdy wyrasta ciasto. Warto, bo taki chleb jest zdecydowanie zdrowszy i smaczniejszy od głęboko mrożonego pieczywa wypiekanego w marketach.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1830
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4671
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1830
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4671
Składniki
Przygotuj zaczyn z drożdży, 100 ml wody i 100 mąki chlebowej. Drożdże rozpuść w wodzie o temperaturze około 37-40°C. Dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce.
Upraż na suchej patelni płatki owsiane. Odstaw do wystudzenia. Zalej resztą wody.
Gdy zaczyn będzie gotowy, połącz go z resztą składników i wymieszaj (ręką lub robotem kuchennym) na jednolitą, elastyczną masę. Odstaw ciasto do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce, pod przykryciem) na 2-3 godziny. Powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.
Przełóż ciasto do keksówki (natłuszczonej i oprószonej bułka tartą) o długości 30 cm. Wyrównaj je, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na kolejną godzinę.
Posmaruj wierzch ciasta wodą (np. z użyciem silikonowego pędzelka) i posyp płatkami owsianymi. Wstaw na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz przez 40-45 minut. Po upieczeniu wyjmij chleb owsiany z foremki i ostudź na kratce.