Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Pieczywo
  • Szybki chleb dla leniwych
  • Pieczywo
  • Przepis na

Szybki chleb dla leniwych

23.07.2025 Odsłon: 40460
5.0 (60 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Szybki chleb dla leniwych to łatwy i błyskawiczny sposób na przygotowanie wyjątkowego, aromatycznego śniadania dla całej rodziny. Nie ma potrzeby długiego wyrastania chleba, pieczenia i używania skomplikowanych technik kulinarnych. Miękkie wnętrze i chrupiąca skórka to znak charakterystyczny tego bochenka. A smak świeżego chleba będzie ci towarzyszył przez cały dzień i chodził po twojej głowie aż do wieczora, kiedy sięgniesz po kolejną kromkę. 

Przygotowanie chleba z mąki pszennej i innej 

W przepisie użyto mąki pszennej typu chlebowego lub tortowej, czyli najdrobniej zmielonej. Sprawdza się ona najlepiej i zapewnia charakterystycznego, lubianego przez wszystkich smaku. Ten typ mąki także najlepiej pracuje z drożdżami i bardzo mocno wyrasta ze względu na swoją lekkość. Czy to oznacza, że inne rodzaje nie sprawdzą się do wypieków? Absolutnie nie! Możesz użyć mąki pełnoziarnistej, ale musisz pamiętać, że wchłania ona więcej wody, a ciasto może być bardziej zbite. Poeksperymentuj też z mąką bezglutenową - jaglaną, kukurydzianą czy owsianą. Pamiętaj jednak o stałym kontrolowaniu konsystencji domowego chleba na drożdżach.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis na szybki chleb o chrupiącej skórce 

Chrupiąca, pięknie zarumieniona skórka to jeden z głównych atutów tego chlebka dla leniwych. By ją otrzymać, niezbędne jest pieczenie w naczyniu z pokrywką przez odpowiednio długi czas, dzięki czemu w jego wnętrzu utrzymuje się stała, wysoka temperatura. Na ostatnie kilkanaście minut należy odkryć brytfankę, aby skórka się ładnie przyrumieniła. Najlepiej sprawdzi się żeliwny garnek, który umożliwi uzyskanie efektu kąpieli parowej. 

Jak upiec chleb, by wewnątrz był miękki i dziurawy? 

Chleb na drożdżach nie potrzebuje ani długiego wyrabiania ciasta, ani wyrastania, ale musisz dać mu te 30-60 minut, by masa odpoczęła i podwoiła swoją objętość. W przeciwnym wypadku nie ma co mówić o pulchnym bochenku. Ciasto wyrabiaj tylko do połączenia składników i nie przejmuj się, jeśli będzie dalej dość lepkie - takie właśnie powinno być. Pracuj zawsze na letniej wodzie i pilnuj odpowiednich proporcji, które powinny wynosić w przybliżeniu ok. 1:1, z niewielką przewagą mąki pszennej. Szybki chleb bezglutenowy może wymagać nieco więcej płynu ze względu na dość zwartą strukturę. Z bochenkiem należy obchodzić się delikatnie i po czasie odpoczynku nie zagniataj go ponownie, tylko delikatnie przełóż do przygotowanego naczynia. 

Przygotowanie szybkiego chleba - dlaczego bochenek się nie dopieka? 

Choć ciasto jest idealne dla leniwych kucharzy, to konieczne jest pamiętanie o odpowiednim upieczeniu chleba, w wysokiej temperaturze. Zawsze musisz najpierw dobrze rozgrzać samą brytfankę, najlepiej przez 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza. Wyrośnięte ciasto przekładaj do gorącego naczynia żaroodpornego, by natychmiastowo zamknąć strukturę bochenka, po czym miąższ zachowa cały płyn i będzie niesamowicie miękki. Całkowity czas pieczenia wynosi ok. 60 minut, ale jest to zawsze czas orientacyjny. Pod koniec sprawdzaj gotowość bochenka termometrem - wewnątrz powinien osiągnąć jakieś 95 st. Celsjusza. Inną metodą jest popukanie palcem w spód - powinien rozlec się pusty dźwięk. 

Przygotowanie domowego chleba - jakie dodatki sprawdzą się najlepiej? 

Ten szybki chleb doskonale pasuje do ziaren i świeżych ziół, które możesz dodać do masy lub posypać nimi wierzch. Poeksperymentuj z pestkami dyni, słonecznika czy siemieniem lnianym. Na górze możesz rozsypać bazylię czy oregano, które nadadzą przyjemnego, ziołowego aromatu i lekkiej pikanterii. Proste przepisy na szybki chleb z ziarnami czasem mówią też o wsypaniu niewielkiej ilości czarnuszki czy goździków i anyżu. 

Zrób szybki chleb z prostych składników, szczególnie jeśli lubisz tzw. leniwe gotowanie, czyli niespiesznie, łatwo i bez zbędnych zabiegów kulinarnych. Smak domowego chleba jest jedyny w swoim rodzaju i idealnie komponuje się z wiejskim masłem czy dobrej jakości wędliną, taką jak szynka pieczona. Przechowuj go przez 4-5 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej.

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

basiliana
basiliana
Ciasta

Kruchy jabłecznik z budyniem

Ciasta Kruchy jabłecznik z budyniem

Kruche ciasto idealnie komponuje się z jabłkami i delikatnym budyniem.

  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Mleko
  • Kurczak
  • Ciasta

Odsłon: 126708

> 60 min >60 min
283
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Ciasto Izaura

Desery Ciasto Izaura

Bardzo stary przepis, ale ciasto wciąż na czasie :) Można je znaleźć pod kilk...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Komunia
  • Do pracy
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 655

do 60 min 60 min
1
Camilla24
Camilla24
Ciasta

Ciasto ze śliwkami

Ciasta Ciasto ze śliwkami

pyszne i proste ciasto ze sliwkami

  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta

Odsłon: 15265

> 60 min >60 min
34
Martuś29
Martuś29
Desery

szybkie ciasto bananowe

Desery szybkie ciasto bananowe

najlepiej smakuje z polewą mleczna

  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta

Odsłon: 5789

do 15 min 15 min
8
Anika1
Anika1
Dania główne

Golonka pieczona w piwie na kiszonej kapuście

Dania główne Golonka pieczona w piwie na kiszonej kapuście

Mężczyźni uwielbiają golonkę, więc gości ona u nas w domu od czasu do czasu...

  • Impreza
  • Polska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 27516

> 60 min >60 min
38
agafia
agafia
Zupy

mocno koperkowa zupa z kalarepki

Zupy mocno koperkowa zupa z kalarepki

kalarepka + koperek = duet doskonały

  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 777

do 30 min 30 min
7
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

basiliana
basiliana
Ciasta

Kruchy jabłecznik z budyniem

Ciasta Kruchy jabłecznik z budyniem

Kruche ciasto idealnie komponuje się z jabłkami i delikatnym budyniem.

  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Mleko
  • Kurczak
  • Ciasta

Odsłon: 126708

> 60 min >60 min
283
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Ciasto Izaura

Desery Ciasto Izaura

Bardzo stary przepis, ale ciasto wciąż na czasie :) Można je znaleźć pod kilk...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Komunia
  • Do pracy
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 655

do 60 min 60 min
1
Camilla24
Camilla24
Ciasta

Ciasto ze śliwkami

Ciasta Ciasto ze śliwkami

pyszne i proste ciasto ze sliwkami

  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta

Odsłon: 15265

> 60 min >60 min
34
Martuś29
Martuś29
Desery

szybkie ciasto bananowe

Desery szybkie ciasto bananowe

najlepiej smakuje z polewą mleczna

  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta

Odsłon: 5789

do 15 min 15 min
8
Anika1
Anika1
Dania główne

Golonka pieczona w piwie na kiszonej kapuście

Dania główne Golonka pieczona w piwie na kiszonej kapuście

Mężczyźni uwielbiają golonkę, więc gości ona u nas w domu od czasu do czasu...

  • Impreza
  • Polska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 27516

> 60 min >60 min
38
agafia
agafia
Zupy

mocno koperkowa zupa z kalarepki

Zupy mocno koperkowa zupa z kalarepki

kalarepka + koperek = duet doskonały

  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 777

do 30 min 30 min
7
Smaker
REKLAMA
Smaker
Pieczywo
Smaker
Szybki chleb dla leniwych
Autor:
smaker
do 60 min
3-4 osoby

Składniki

  • 425 g mąki uniwersalnej lub chlebowej (plus do podsypania),
  • 1/2 łyżeczki drożdży instant,
  • pełna łyżeczka soli,
  • 340 ml ciepłej wody.
Sposób przygotowania:
1

Wykonanie tego chleba nie zabierze ci dużo czasu, jednak wyrastanie ciasta trwa kilka godzin. Najlepiej więc przygotuj wszystko wieczorem, a rano wstaw chleb do piekarnika. W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże i sól. Stopniowo dolewaj wodę i mieszaj, aż uzyskasz lepkie i dość luźne ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw ciasto na kilka, nawet 12 godzin, w temperaturze pokojowej.

2

Kolejnego dnia ciasto będzie luźniejsze i wypełnione bąbelkami powietrza. Na blat połóż duży fragment papieru do pieczenia i wyłóż na nim ciasto. Dla ułatwienia możesz też podsypać mąką. Bardzo delikatnie złóż ciasto raz lub dwa, ale nie zagniataj. Posyp wierzch ciasta mąką i zostaw na 30 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C i włóż do niego naczynie, w którym będzie piekł się chleb – najlepiej żeliwne lub ceramiczne.

3

Gdy ciasto będzie gotowe, bardzo ostrożnie! wyjmij naczynie z piekarnika i ustaw na żaroodpornej powierzchni. Chwyć boki papieru do pieczenia wraz z ciastem i przenieś do brytfanki. W razie potrzeby obetnij nadmiar papieru wystający poza krawędzie naczynia. Przykryj pokrywą i wstaw do pieca na 35-40 minut, następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 10-15 minut, aż bochenek będzie zrumieniony. Gotowy chleb wyjmij do ostudzenia i spożywaj w ulubiony sposób.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki