Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki chleb dla leniwych to łatwy i błyskawiczny sposób na przygotowanie wyjątkowego, aromatycznego śniadania dla całej rodziny. Nie ma potrzeby długiego wyrastania chleba, pieczenia i używania skomplikowanych technik kulinarnych. Miękkie wnętrze i chrupiąca skórka to znak charakterystyczny tego bochenka. A smak świeżego chleba będzie ci towarzyszył przez cały dzień i chodził po twojej głowie aż do wieczora, kiedy sięgniesz po kolejną kromkę.
W przepisie użyto mąki pszennej typu chlebowego lub tortowej, czyli najdrobniej zmielonej. Sprawdza się ona najlepiej i zapewnia charakterystycznego, lubianego przez wszystkich smaku. Ten typ mąki także najlepiej pracuje z drożdżami i bardzo mocno wyrasta ze względu na swoją lekkość. Czy to oznacza, że inne rodzaje nie sprawdzą się do wypieków? Absolutnie nie! Możesz użyć mąki pełnoziarnistej, ale musisz pamiętać, że wchłania ona więcej wody, a ciasto może być bardziej zbite. Poeksperymentuj też z mąką bezglutenową - jaglaną, kukurydzianą czy owsianą. Pamiętaj jednak o stałym kontrolowaniu konsystencji domowego chleba na drożdżach.
Chrupiąca, pięknie zarumieniona skórka to jeden z głównych atutów tego chlebka dla leniwych. By ją otrzymać, niezbędne jest pieczenie w naczyniu z pokrywką przez odpowiednio długi czas, dzięki czemu w jego wnętrzu utrzymuje się stała, wysoka temperatura. Na ostatnie kilkanaście minut należy odkryć brytfankę, aby skórka się ładnie przyrumieniła. Najlepiej sprawdzi się żeliwny garnek, który umożliwi uzyskanie efektu kąpieli parowej.
Chleb na drożdżach nie potrzebuje ani długiego wyrabiania ciasta, ani wyrastania, ale musisz dać mu te 30-60 minut, by masa odpoczęła i podwoiła swoją objętość. W przeciwnym wypadku nie ma co mówić o pulchnym bochenku. Ciasto wyrabiaj tylko do połączenia składników i nie przejmuj się, jeśli będzie dalej dość lepkie - takie właśnie powinno być. Pracuj zawsze na letniej wodzie i pilnuj odpowiednich proporcji, które powinny wynosić w przybliżeniu ok. 1:1, z niewielką przewagą mąki pszennej. Szybki chleb bezglutenowy może wymagać nieco więcej płynu ze względu na dość zwartą strukturę. Z bochenkiem należy obchodzić się delikatnie i po czasie odpoczynku nie zagniataj go ponownie, tylko delikatnie przełóż do przygotowanego naczynia.
Choć ciasto jest idealne dla leniwych kucharzy, to konieczne jest pamiętanie o odpowiednim upieczeniu chleba, w wysokiej temperaturze. Zawsze musisz najpierw dobrze rozgrzać samą brytfankę, najlepiej przez 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza. Wyrośnięte ciasto przekładaj do gorącego naczynia żaroodpornego, by natychmiastowo zamknąć strukturę bochenka, po czym miąższ zachowa cały płyn i będzie niesamowicie miękki. Całkowity czas pieczenia wynosi ok. 60 minut, ale jest to zawsze czas orientacyjny. Pod koniec sprawdzaj gotowość bochenka termometrem - wewnątrz powinien osiągnąć jakieś 95 st. Celsjusza. Inną metodą jest popukanie palcem w spód - powinien rozlec się pusty dźwięk.
Ten szybki chleb doskonale pasuje do ziaren i świeżych ziół, które możesz dodać do masy lub posypać nimi wierzch. Poeksperymentuj z pestkami dyni, słonecznika czy siemieniem lnianym. Na górze możesz rozsypać bazylię czy oregano, które nadadzą przyjemnego, ziołowego aromatu i lekkiej pikanterii. Proste przepisy na szybki chleb z ziarnami czasem mówią też o wsypaniu niewielkiej ilości czarnuszki czy goździków i anyżu.
Zrób szybki chleb z prostych składników, szczególnie jeśli lubisz tzw. leniwe gotowanie, czyli niespiesznie, łatwo i bez zbędnych zabiegów kulinarnych. Smak domowego chleba jest jedyny w swoim rodzaju i idealnie komponuje się z wiejskim masłem czy dobrej jakości wędliną, taką jak szynka pieczona. Przechowuj go przez 4-5 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej.
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 571
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 7339
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 571
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 7339
Składniki
Wykonanie tego chleba nie zabierze ci dużo czasu, jednak wyrastanie ciasta trwa kilka godzin. Najlepiej więc przygotuj wszystko wieczorem, a rano wstaw chleb do piekarnika. W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże i sól. Stopniowo dolewaj wodę i mieszaj, aż uzyskasz lepkie i dość luźne ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw ciasto na kilka, nawet 12 godzin, w temperaturze pokojowej.
Kolejnego dnia ciasto będzie luźniejsze i wypełnione bąbelkami powietrza. Na blat połóż duży fragment papieru do pieczenia i wyłóż na nim ciasto. Dla ułatwienia możesz też podsypać mąką. Bardzo delikatnie złóż ciasto raz lub dwa, ale nie zagniataj. Posyp wierzch ciasta mąką i zostaw na 30 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C i włóż do niego naczynie, w którym będzie piekł się chleb – najlepiej żeliwne lub ceramiczne.
Gdy ciasto będzie gotowe, bardzo ostrożnie! wyjmij naczynie z piekarnika i ustaw na żaroodpornej powierzchni. Chwyć boki papieru do pieczenia wraz z ciastem i przenieś do brytfanki. W razie potrzeby obetnij nadmiar papieru wystający poza krawędzie naczynia. Przykryj pokrywą i wstaw do pieca na 35-40 minut, następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 10-15 minut, aż bochenek będzie zrumieniony. Gotowy chleb wyjmij do ostudzenia i spożywaj w ulubiony sposób.