Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten szybki chleb dla leniwych jest także prosty i nie wymaga absolutnie żadnych umiejętności pieczenia pieczywa. Jego wykonanie zajmie ci tylko kilka minut. Dosłownie wrzucasz składniki do miski, mieszasz, a po wyrośnięciu pieczesz. W efekcie uzyskujesz wspaniały bochenek z delikatnym miękiszem i chrupiącą skórką.
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 84954
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2255
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9816
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3603
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6919
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 84954
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2255
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9816
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3603
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6919
Składniki
Wykonanie tego chleba nie zabierze ci dużo czasu, jednak wyrastanie ciasta trwa kilka godzin. Najlepiej więc przygotuj wszystko wieczorem, a rano wstaw chleb do piekarnika. W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże i sól. Stopniowo dolewaj wodę i mieszaj, aż uzyskasz lepkie i dość luźne ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw ciasto na kilka, nawet 12 godzin w temperaturze pokojowej.
Kolejnego dnia ciasto będzie luźniejsze i wypełnione bąbelkami powietrza. Na blat połóż duży fragment papieru do pieczenia i wyłóż na nim ciasto. Dla ułatwienia możesz też podsypać mąką. Bardzo delikatnie złóż ciasto raz lub dwa, ale nie zagniataj. Posyp wierzch ciasta mąką i zostaw na 30 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C i włóż do niego naczynie, w którym będzie piekł się chleb – najlepiej żeliwne lub ceramiczne.
Gdy ciasto będzie gotowe, bardzo ostrożnie! wyjmij naczynie z piekarnika i ustaw na żaroodpornej powierzchni. Chwyć boki papieru do pieczenia wraz z ciastem i przenieś do brytfanki. W razie potrzeby obetnij nadmiar papieru wystający poza krawędzie naczynia. Przykryj pokrywą i wstaw do pieca na 35-40 minut, następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 10-15 minut, aż bochenek będzie zrumieniony. Gotowy chleb wyjmij do ostudzenia i spożywaj w ulubiony sposób.