Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb na drożdżach to prosty i pyszny wypiek, który nie wymaga długotrwałego ugniatania. Bochenek o pulchnym wnętrzu i niezwykle chrupiącej, złocistej skórce, porównywalnej do chleba na zakwasie, stanie się prawdziwym rarytasem na twoim stole. To idealny przepis na pieczywo dla tych, którzy cenią sobie szybkość przygotowania.
Ten przepis na chleb pozwala uzyskać fantastyczny efekt przy minimalnym wysiłku. Brak konieczności długotrwałego ugniatania ciasta znacznie skraca czas pracy, a pieczenie w garnku zapewnia idealne warunki, które trudno osiągnąć podczas pieczenia w keksówce. Ten chleb z chrupiącą skórką jest idealnym na śniadanie, kolację czy jako dodatek do zup i sałatek. Jego elegancki wygląd i bogaty smak sprawiają, że można go podawać na specjalne okazje, rodzinne uroczystości czy spotkania ze znajomymi, gdzie z pewnością zrobi wrażenie na gościach. To świetna alternatywa dla kupnego pieczywa, dzięki której wiesz, co jesz! Jeśli chcesz zwiększyć wartość odżywczą pieczywa, wypróbuj również chleba owsianego na drożdżach.
 
        Garnek żeliwny lub piekarnik holenderski
W tym przepisie używa się drożdży instant, bo są wygodne w użyciu i nie wymagają aktywacji. Jeśli jednak masz tradycyjną kostkę, z powodzeniem możesz jej użyć. Musisz najpierw rozpuścić je w ciepłej wodzie z dodatkiem szczypty cukru i ok. 10 g mąki pszennej. Następnie poczekaj 5-10 minut, aż zaczną się pienić i dodaj je do reszty składników.
Wypieki mogą nie rosnąć, jeśli temperatura wody jest zbyt niska lub zbyt wysoka. Optymalna ciepłota zaczynu dla drożdży instant to ok. 40-45 st. Celsjusza. Mieszamy wszystkie składniki łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągu, na około godzinę. Po tym czasie masa powinna podwoić swoją objętość. W razie potrzeby możesz wydłużyć ten czas, jeśli widzisz, że masa rośnie, ale wolno. Jeśli jednak ciasto w ogóle nie rusza, spróbuj dodać cukier - wystarczy szczypta. Sprawdź również temperaturę otoczenia oraz datę przydatności drożdży.
Ciasto na ten chleb wiejski jest bardzo luźne i klejące. Aby uniknąć utraty kształtu, przenieś masę na kawałku papieru do pieczenia, na którym formowano bochenek. To pozwoli na łatwe i bezpieczne umieszczenie go w gorącym garnku, bez konieczności dotykania go rękami.
Kluczowym elementem tego przepisu jest pieczenie w rozgrzanym garnku żeliwnym. We wnętrzu garnka powstaje para, która sprawia, że skórka staje się wyjątkowo chrupiąca. Jeśli jest miękka, upewnij się, że piekarnik i garnek były wystarczająco nagrzane. Dla pewności możesz też wstawić na dolną półkę blachę wypełnioną wrzącą wodą, by dodatkowo zwiększyć wydzielanie pary w trakcie pieczenia. Jeśli zauważasz, że spód chleba domowego staje się zbytnio przypieczony, spróbuj umieścić garnek na kamieniu do pizzy lub drugiej blasze do pieczenia. Obniżenie temperatury pieczenia o 10-15 st. Celsjusza również może pomóc.
Najlepszym sposobem jest delikatne opukanie spodu bochenka. Jeśli wydaje charakterystyczny, głuchy odgłos, oznacza to, że jest w pełni upieczony. Musisz zrobić to ostrożnie, by nie poparzyć się o żeliwne brzegi garnka. Podważ delikatnie bochenek nożem i popukaj go łyżką. Alternatywnie użyj termometru kuchennego – temperatura w środku powinna wynosić około 93-96 stopni Celsjusza.
Tuż po wyjęciu z pieca, środek bochenka dalej jeszcze się piecze przez co najmniej 10-20 minut. Dlatego należy kroić chleb dopiero po całkowitym ostudzeniu, gdyż w przeciwnym razie wnętrze będzie gumowe i zbite. Pamiętaj też, by studzić danie na kratce, by uniknąć nadmiernego wsiąkania pary wodnej, co może także doprowadzić do rozmiękczenia ciasta. Przechowuj chleb w papierowej torbie w temperaturze pokojowej. Unikaj plastikowych worków zatrzymujących wilgoć, które mogą spowodować pojawienie się pleśni.
 
         
         
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6049
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 1844
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6049
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 1844
 
         
         
                Składniki
W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże i sól. Dodaj wodę i mieszaj wszystko drewnianą łyżką do momentu wchłonięcia suchych składników.
Przykryj masę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 godziny, do momentu podwojenia objętości.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 230 stopni Celsjusza. Włóż do niego garnek żeliwny lub piekarnik holenderski celem nagrzania. Zostaw go na 30 minut.
Ciasto przenieś na blat posypany mąką i uformuj okrągły bochenek, zaginając boki ciasta do wewnątrz. Za każdym razem lekko obracaj kulę.
Przenieś kulę ciasta na pergamin do pieczenia. Wierzch powinien się teraz znajdować na spodzie. Delikatnie uformuj ponownie kulę.
Przenieś całość do wyjętego chwilę wcześniej garnka żeliwnego. Przykryj go pokrywką i wstaw do piekarnika. Piecz przez 30 minut, a następnie zdejmij pokrywkę. Piecz przez kolejne 12 minut do zezłocenia skórki.
Chleb na drożdżach odstaw na 10 minut po wyjęciu z piekarnika przed krojeniem. W przeciwnym wypadku będzie gumowy wewnątrz.
Podawaj ze świeżym masełkiem i ulubionymi dodatkami.