Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Pieczywo
  • Chleb na drożdżach
  • Pieczywo
  • Przepis na

Chleb na drożdżach

20.10.2025 Odsłon: 16212
5.0 (17 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Chleb na drożdżach to prosty i pyszny wypiek, który nie wymaga długotrwałego ugniatania. Bochenek o pulchnym wnętrzu i niezwykle chrupiącej, złocistej skórce, porównywalnej do chleba na zakwasie, stanie się prawdziwym rarytasem na twoim stole. To idealny przepis na pieczywo dla tych, którzy cenią sobie szybkość przygotowania. 

Chleb pszenny na drożdżach - idealny na początek przygody z wypiekami 

Ten przepis na chleb pozwala uzyskać fantastyczny efekt przy minimalnym wysiłku. Brak konieczności długotrwałego ugniatania ciasta znacznie skraca czas pracy, a pieczenie w garnku zapewnia idealne warunki, które trudno osiągnąć podczas pieczenia w keksówce. Ten chleb z chrupiącą skórką jest idealnym na śniadanie, kolację czy jako dodatek do zup i sałatek. Jego elegancki wygląd i bogaty smak sprawiają, że można go podawać na specjalne okazje, rodzinne uroczystości czy spotkania ze znajomymi, gdzie z pewnością zrobi wrażenie na gościach. To świetna alternatywa dla kupnego pieczywa, dzięki której wiesz, co jesz! Jeśli chcesz zwiększyć wartość odżywczą pieczywa, wypróbuj również chleba owsianego na drożdżach. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

Garnek żeliwny lub piekarnik holenderski

Etapy przygotowania

Drożdże instant czy zwykłe - co sprawdzi się lepiej? 

W tym przepisie używa się drożdży instant, bo są wygodne w użyciu i nie wymagają aktywacji. Jeśli jednak masz tradycyjną kostkę, z powodzeniem możesz jej użyć. Musisz najpierw rozpuścić je w ciepłej wodzie z dodatkiem szczypty cukru i ok. 10 g mąki pszennej. Następnie poczekaj 5-10 minut, aż zaczną się pienić i dodaj je do reszty składników.  

Chleb z mąki pszennej i drożdży nie chce wyrosnąć - co robić? 

Wypieki mogą nie rosnąć, jeśli temperatura wody jest zbyt niska lub zbyt wysoka. Optymalna ciepłota zaczynu dla drożdży instant to ok. 40-45 st. Celsjusza. Mieszamy wszystkie składniki łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągu, na około godzinę. Po tym czasie masa powinna podwoić swoją objętość. W razie potrzeby możesz wydłużyć ten czas, jeśli widzisz, że masa rośnie, ale wolno. Jeśli jednak ciasto w ogóle nie rusza, spróbuj dodać cukier - wystarczy szczypta. Sprawdź również temperaturę otoczenia oraz datę przydatności drożdży. 

Jak przenieść chleb do garnka żeliwnego? 

Ciasto na ten chleb wiejski jest bardzo luźne i klejące. Aby uniknąć utraty kształtu, przenieś masę na kawałku papieru do pieczenia, na którym formowano bochenek. To pozwoli na łatwe i bezpieczne umieszczenie go w gorącym garnku, bez konieczności dotykania go rękami. 

Jak przygotować chrupiącą skórkę? 

Kluczowym elementem tego przepisu jest pieczenie w rozgrzanym garnku żeliwnym. We wnętrzu garnka powstaje para, która sprawia, że skórka staje się wyjątkowo chrupiąca. Jeśli jest miękka, upewnij się, że piekarnik i garnek były wystarczająco nagrzane. Dla pewności możesz też wstawić na dolną półkę blachę wypełnioną wrzącą wodą, by dodatkowo zwiększyć wydzielanie pary w trakcie pieczenia. Jeśli zauważasz, że spód chleba domowego staje się zbytnio przypieczony, spróbuj umieścić garnek na kamieniu do pizzy lub drugiej blasze do pieczenia. Obniżenie temperatury pieczenia o 10-15 st. Celsjusza również może pomóc. 

Jak sprawdzić, czy chleb jest już upieczony? 

Najlepszym sposobem jest delikatne opukanie spodu bochenka. Jeśli wydaje charakterystyczny, głuchy odgłos, oznacza to, że jest w pełni upieczony. Musisz zrobić to ostrożnie, by nie poparzyć się o żeliwne brzegi garnka. Podważ delikatnie bochenek nożem i popukaj go łyżką. Alternatywnie użyj termometru kuchennego – temperatura w środku powinna wynosić około 93-96 stopni Celsjusza. 

Kiedy kroić chlebek po wyjęciu z pieca? 

Tuż po wyjęciu z pieca, środek bochenka dalej jeszcze się piecze przez co najmniej 10-20 minut. Dlatego należy kroić chleb dopiero po całkowitym ostudzeniu, gdyż w przeciwnym razie wnętrze będzie gumowe i zbite. Pamiętaj też, by studzić danie na kratce, by uniknąć nadmiernego wsiąkania pary wodnej, co może także doprowadzić do rozmiękczenia ciasta. Przechowuj chleb w papierowej torbie w temperaturze pokojowej. Unikaj plastikowych worków zatrzymujących wilgoć, które mogą spowodować pojawienie się pleśni. 

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Tradycyjna_Kuchnia
Tradycyjna_Kuchnia
Przekąski

Bułeczki drożdżowe cynamonowe

Przekąski Bułeczki drożdżowe cynamonowe

Super bułeczki do szkoły na drugie śniadanie dla naszych pociech. SMACZNEGO

  • Do pracy
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta
  • Bułki

Odsłon: 84

do 60 min 60 min
1
MazPrzyGarach
MazPrzyGarach
Desery

Kakaowy sernik gotowany

Desery Kakaowy sernik gotowany

Dzisiaj przychodzę do Was z kolejnym przepisem na proste i pyszne ciasto bez...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Komunia
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Kremy

Odsłon: 26627

do 30 min 30 min
56
agnes72
agnes72
Desery

Biszkopt kakaowy z 8 jaj bez proszku do pieczenia z pysznym kremem budyniowo-makowym

Desery Biszkopt kakaowy z 8 jaj bez proszku do pieczenia z pysznym kremem budyniowo-makowym

Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Walentynki
  • Do pracy
  • Polska
  • Kasze i ryż
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta
  • Kremy

Odsłon: 792

do 30 min 30 min
3
andzialove28
andzialove28
Śniadania

Miękke bułeczki maślane

Śniadania Miękke bułeczki maślane

Bułeczki na maślance są miękkie, puszyste i długo świeże.

  • Nabiał
  • Jajka
  • Bułki
  • Jajka

Odsłon: 166

> 60 min >60 min
3
maddalena
maddalena
Desery

Sernik śmietankowy na biszkopcie

Desery Sernik śmietankowy na biszkopcie

Smaczny sernik śmietankowy do kawy. Przepis na dużą blaszkę, około 24x40cm. W...

  • Boże Narodzenie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Kremy
  • Serniki

Odsłon: 12328

> 60 min >60 min
21
oliwka27
oliwka27
Dania główne

Burger domowy

Dania główne Burger domowy

Warto przygotować. Kotlety z mielonego mięsa z indyka, własnej roboty sos. Bu...

  • Amerykańska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Jogurt
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Bułki

Odsłon: 229

do 15 min 15 min
3
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Tradycyjna_Kuchnia
Tradycyjna_Kuchnia
Przekąski

Bułeczki drożdżowe cynamonowe

Przekąski Bułeczki drożdżowe cynamonowe

Super bułeczki do szkoły na drugie śniadanie dla naszych pociech. SMACZNEGO

  • Do pracy
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta
  • Bułki

Odsłon: 84

do 60 min 60 min
1
MazPrzyGarach
MazPrzyGarach
Desery

Kakaowy sernik gotowany

Desery Kakaowy sernik gotowany

Dzisiaj przychodzę do Was z kolejnym przepisem na proste i pyszne ciasto bez...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Komunia
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Kremy

Odsłon: 26627

do 30 min 30 min
56
agnes72
agnes72
Desery

Biszkopt kakaowy z 8 jaj bez proszku do pieczenia z pysznym kremem budyniowo-makowym

Desery Biszkopt kakaowy z 8 jaj bez proszku do pieczenia z pysznym kremem budyniowo-makowym

Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Walentynki
  • Do pracy
  • Polska
  • Kasze i ryż
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta
  • Kremy

Odsłon: 792

do 30 min 30 min
3
andzialove28
andzialove28
Śniadania

Miękke bułeczki maślane

Śniadania Miękke bułeczki maślane

Bułeczki na maślance są miękkie, puszyste i długo świeże.

  • Nabiał
  • Jajka
  • Bułki
  • Jajka

Odsłon: 166

> 60 min >60 min
3
maddalena
maddalena
Desery

Sernik śmietankowy na biszkopcie

Desery Sernik śmietankowy na biszkopcie

Smaczny sernik śmietankowy do kawy. Przepis na dużą blaszkę, około 24x40cm. W...

  • Boże Narodzenie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Kremy
  • Serniki

Odsłon: 12328

> 60 min >60 min
21
oliwka27
oliwka27
Dania główne

Burger domowy

Dania główne Burger domowy

Warto przygotować. Kotlety z mielonego mięsa z indyka, własnej roboty sos. Bu...

  • Amerykańska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Jogurt
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Bułki

Odsłon: 229

do 15 min 15 min
3
Smaker
REKLAMA
Smaker
Pieczywo
Smaker
Chleb na drożdżach
Autor:
smaker
do 60 min
3-4 osoby

Składniki

  • 450 g mąki chlebowej,
  • 2 łyżeczki drożdży instant,
  • 2 łyżeczki soli kuchennej,
  • 375 ml ciepłej wody,
  • mąka do podsypania.
Sposób przygotowania:
1

W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże i sól. Dodaj wodę i mieszaj wszystko drewnianą łyżką do momentu wchłonięcia suchych składników.

2

Przykryj masę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 godziny, do momentu podwojenia objętości.

3

Piekarnik rozgrzej do temperatury 230 stopni Celsjusza. Włóż do niego garnek żeliwny lub piekarnik holenderski celem nagrzania. Zostaw go na 30 minut.

4

Ciasto przenieś na blat posypany mąką i uformuj okrągły bochenek, zaginając boki ciasta do wewnątrz. Za każdym razem lekko obracaj kulę.

5

Przenieś kulę ciasta na pergamin do pieczenia. Wierzch powinien się teraz znajdować na spodzie. Delikatnie uformuj ponownie kulę.

6

Przenieś całość do wyjętego chwilę wcześniej garnka żeliwnego. Przykryj go pokrywką i wstaw do piekarnika. Piecz przez 30 minut, a następnie zdejmij pokrywkę. Piecz przez kolejne 12 minut do zezłocenia skórki.

7

Chleb na drożdżach odstaw na 10 minut po wyjęciu z piekarnika przed krojeniem. W przeciwnym wypadku będzie gumowy wewnątrz.

8

Podawaj ze świeżym masełkiem i ulubionymi dodatkami.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki