Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb na drożdżach ma bardzo wiele zalet. Jest znacznie prostsze w przygotowaniu i znacznie lepiej wyrasta. Nie wymaga ugniatania. Ten przepis zawsze gwarantuje pulchny i duży bochenek. Krótszy czas wyrastania umożliwia lepszą kontrolę nad domowym menu. Skórka jest niebywale chrupiąca i złocista, podobnie jak w przypadku chleba na zakwasie.
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 61
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5675
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 99
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 583
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 61
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5675
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 99
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 583
Składniki
W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże i sól. Dodaj wodę i mieszaj wszystko drewnianą łyżką do momentu wchłonięcia suchych składników.
Przykryj masę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 godziny, do momentu podwojenia objętości.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 230 st. Celsjusza. Włóż do niego garnek żeliwny lub piekarnik holenderski celem nagrzania. Zostaw go na 30 minut.
Ciasto przenieś na blat posypany mąką i uformuj okrągły bochenek, zaginając boki ciasta do wewnątrz. Za każdym razem lekko obracaj kulę.
Przenieś kulę ciasta na pergamin do pieczenia. Wierzch powinien się teraz znajdować na spodzie. Delikatnie uformuj ponownie kulę.
Przenieś całość do wyjętego chwilę wcześniej garnka żeliwnego. Przykryj go pokrywką i wstaw do piekarnika. Piecz przez 30 minut, a następnie zdejmij pokrywkę. Piecz przez kolejne 12 minut do zezłocenia skórki.
Chleb na drożdżach odstaw na 10 minut po wyjęciu z piekarnika przed krojeniem. W przeciwnym wypadku będzie gumowy wewnątrz.
Podawaj ze świeżym masełkiem i ulubionymi dodatkami.