Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb jest bardzo prosty w przygotowaniu. Przez to, że do chleba dodajemy pestki i żurawinę oraz przez to, że chleb pieczony jest z mąki typ 1850, chleb jest cięższy i nie rośnie, aż tak bardzo. Smakuje podobnie do ciabatty. Bardzo polecam, to idealny wypiek na Święta Bożego Narodzenia, ale nie tylko.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30915
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3634
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4417
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1138
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30915
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3634
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4417
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1138
Składniki
Drożdże wsypać do letniej wody i odstawić na kilka minut. Pozostałe składniki umieścić w dużej misce. Dodać do nich wodę z drożdżami i dokładnie wymieszać. Dodać też żurawinę i pestki z dyni. Ciasto wyrobić i odstawić w przykrytej misce na 30 minut, aby w tym czasie mogło wyrosnąć. Do środka piekarnika wstawić garnek żeliwny (lub naczynie żaroodporne) - bez przykrycia, wysmarowany delikatnie tłuszczem, o średnicy około 20 - 24 cm. Nastawić piekarnik na maksymalną temperaturę (około 250 stopni C) i nagrzewać go razem z garnkiem. Gdy piekarnik i garnek będą już bardzo gorące, przełożyć ciasto z miski do garnka, wyskrobując je łyżką. Garnek wsunąć z powrotem do piekarnika, przykryć pokrywą i piec przez 35 minut. Zdjąć pokrywę i piec jeszcze przez ok. 10 minut (gdyby chleb zaczął się przypalać z wierzchu, można położyć na nim kawałek folii aluminiowej). Po upieczeniu chleb wyjąć z piekarnika i po przestudzeniu wyjąć na metalową kratkę w celu całkowitego ostudzenia. Chleb można upiec w keksówce – wyrośnięte ciasto przekładamy do natłuszczonej formy, odstawiamy je na kilka minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200stopni na około godzinę.