Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W smaku przypomina tradycyjny chleb mieszany, jednak zawartość mąki orkiszowej powoduje, iż jest on bardziej delikatny i smaczniejszy :) Miąższ ma mięciutki, a skórkę bardzo chrupiącą, która fantastycznie 'trzeszczy' podczas krojenia. Świetnie smakuje nawet z samym masełkiem. Bardzo łatwy w przygotowaniu chleb. Polecam przepis na domowy chleb pieniński z dodatkiem orkiszu. Pięknie pozdrawiam :)
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3959
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 379
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 74
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 336
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3959
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 379
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 74
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 336
Składniki
Wszystkie składniki na chleb umieszczamy w misce, mieszamy szpatułką, aby otrzymać nierówne ciasto.
Następnie wyrabiamy ciasto mikserem przez 10-15 minut (mieszadłami do ciasta, na najniższych obrotach). Ciasto ma być sprężyste i dobrze wyrobione. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, zagniatamy, formując podłużny bochenek.
Podłużną formę do pieczenia (dł. około 20cm) smarujemy oliwą, wkładamy uformowany bochenek, posypujemy ziarnami i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. * Ciasto w formie powinno zajmować max. 1/3 jej wysokości. Będzie gotowe do pieczenia, kiedy zacznie sięgać do jej górnej krawędzi - nie powinno wystawać ponad formę.
Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni, delikatnie wkładamy formę z chlebem, przez pierwsze 10 minut pieczemy w tej temperaturze, następnie zmniejszamy ją do 180 stopni i pieczemy przez następne 40-50 minut. Piekarnik wyłączamy, chleb wyjmujemy po 10-15 minutach , studzimy na kratce, kroimy po najszybciej po upływie 2 godzin. Piekłam od razu dwa bochenki (wszystkie składniki x 2). Smacznego :)